Da li se zakon zloupotrebljava? Nakon pisanja o tinejdžerki Noi Pothoven, Holandija istražuje tri slučaja eutanazije

0
Profimedia

Tri slučaja eutanazije u Holandiji u koje su bile upletene žene sa psihijatrijskim oboljenjima i demecijom podvrgnuta su istrazi. Tužilaštvo je potvrdilo da istraga nastoji da utvrdi da li su ovi slučajevi iz 2017. i 2018. godine predstavljali zloupotrebu zakona iz 2002. godine koji omogućava pacijentima da od lekara zatraže pomoć u umiranju u veoma strogo određenim okolnostima, piše Gardijan.

Velika prašina u javnosti se podigla pre nekoliko nedelja kada su svetski mediji preneli da je 17-godišnja Noa Pothoven, Holanđanka koja je bolovala od anoreksije i bila seksualno zlostavljana kao dete, eutanazirana. Tvrdnje o eutanaziji kasnije su opovrgnute i povučene.

U avgustu će u Holandiji biti održano i suđenje lekaru u okviru slučaja iz 2016. godine kada su pacijentkinji koja je bolovala od demencije u kafu stavljani sedativi, a koju su članovi porodice navodno držali dok je primala smrtonosnu injekciju pošto se opirala.

Holandski zakon predviđa da pacijent može zatražiti eutanaziju u slučaju nepodnošljivih bolova, bez ikakve šanse za boljitak, a da istovremeno jasno i dosledno želi da umre. Lekari svejedno moraju potražiti i drugo mišljenje stručnjaka pre nego što pristanu da učestvuju u čitavom procesu.

Žena u šezdesetim godinama koja je bolovala od Alchajmera 2017. je eutanazirana iako je nezavisni konsultant smatrao da “ne pati dovoljno strašno”.

Iako su pacijenti sa psihijatrijskim oboljenjima i demencijom u centru pažnje trenutno kada je reč o eutanaziji, činjenica je da su takvi slučajevi relativno retki. To pokazuju i podaci: od 6.126 slučajeva eutanazije u 2018. godini, tek 1 odsto pacijenata imao je psihijatrijska oboljenja, 2,4 odsto demenciju, a dve trećine eutanaziranih bili su pacijenti u terminalnoj fazi raka.

Oni koji podržavaju eutanaziju smatraju da su psihijatrijski razlozi jednako validni kao i fizički, a osnovni argument je da bi takvi pacijenti u nekom trenutku odlučili da izvrše samoubistvo, kao što je Pothoven učinila pošto je odbijala hranu i vodu do smrti, te da je humano omogućiti im da prekinu život dostojanstveno.