“Hoću da Harvard vrati pare, okej? Moraju da vrate pare…”: Zašto je Tramp napao jedan od najvećih univerziteta na svetu

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

“Hoću da Harvard vrati novac nazad, okej? Ako ne žele to da urade, onda mi nećemo želeti da uradimo nešto drugo”, zapretio je na konferecniji za štampu predsednik SAD Donald Tramp.

Jedan od najvećih i najpoznatijih američkih i svetskih univerziteta našao se na udaru šefa države posle pomoći koju su, kao i druge institucije, dobili u programu za oporavak od ekonomskih posledica pandemije koronavirusa.

Reč je o sumi od 9 miliona dolara koju je Harvard dobio kroz pomoć koju su pokrenule vlasti, a što je izazvalo oštre napade, pa je tako Huffington Post objavio tekst sa naslovom koji poručluje da najbogatiji univerzitet u SAD dobija 9 miliona dolara od poreskih obveznika.

U to kolo se uhvatio i sin predsednika Donald Tramp Junior, koji je na Tviteru poručio da bogati Harvard dobija novac koji bi trebalo da ide “malim preduzećima kojima je novac zapravo i potreban”.

Međutim, kako piše Forbs, Harvard neće taj novac upotrebiti da pokrije gubitke nastale prelaskom isključivo na onlajn nastavu koja je uvedena sredinom marta.

Kako je saopštio portparol Harvarda Džejson Njuton, “Harvard će 100 odsto tih sredstava preusmeriti za finansijsku pomoć studentima kako bi se zadovoljile njihove najhitnije potrebe u uslovima pandemije”.

Kako je Harvard odlučio da preusmeri ta sredstva, ko je doneo tu odluku i kada, to kako piše Forbs nije saopšteno.

“Neću ulaziti u to kada je doneta odluka”, rekao je Njuton. Forbs piše i da je Harvrd odbio zahtev za intervju sa predsednikom univerziteta i drugim zvaničnicima.

Američki Kongres je 27. marta usvojio paket pomoći od 2,2 biliona dolara, a oko 12,5 milijardi je namenjeno za oko 5.000 institucija visokog obrazovanja, prema formuli koju je izradio Kongres.

Sekretarka za obrazovanje Betsi Devos je 9. aprila izdala preporuku po kojoj se školama ostavlja diskreciono pravo kako će trošiti novac, ali je apelovala da se tim novcem pomogne najugroženijim studentiuma.

Tramp je, kao i njegov sin, podsetio javnost da je Harvard najbogatiji univerzitet u Americi koji raspolaže fondovima od preko 40 milijardi dolara. Zašto se taj novac ne iskoristi za pomoć studentima Harvarda?

Portparol Harvarda je u odgovoru Forbsu poručio fda postoje brojna ograničenja u raspolaganju tim fondovima.

Ukratko: novac o kom se govori je raspoređen u čak 13 hiljada različitih fondova. Velika većina, kako je reako, je strogo ograničena zahtevima donatora na stipendije profesorima i stuedntima. Ipak, trećina operativnog budžeta Harvarda dolazi od naplate na kraju fiskalne godine u junu, a prošle godine je to iznosilo 1,9 milijardi dolara. Ove godine se očekuje da taj iznos bude manji.