“Hoćete da vam damo državu, a ne znate jedne izbore da organizujete”: Šta se dogodilo u Ajovi i kakve su reakcije republikanaca

0
Foto: Profimedia

Konfuzija i bes. Tako su mediji u Sjedinjenim Američkim Državama preneli kako izgledaju izbori u Ajovi. Sve je proteklo u najboljem redu na izborima za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima, a onda se nisu pojavili rezultati.

Niko nije imao predstavu šta se događa, a pojavio se veliki broj različitih verzija priče o tome zašto pored imena demokratskih kandidata stoji nula.

Pisalo se o tome da je došlo do hakovanja novog sistema, da je bilo određenih nedoslednosti u samom procesu glasanja, ali se ispostavilo da je aplikacija pokvarena.

Pojavile su se informacije da pre primene, nova aplikacija za brojanje glasova nije ni testirana, pa sada rezultati izbora kasne.

Na snimcima možete videti kako ljudi ručno broje glasove, a povremeno se rade i preseci.

Na 40 odsto uzorka najviše glasova dobio je Sanders, ali se na 70 odsto uzorka slika promenila – trenutno izgleda da je favorit za pobedu u Ajovi Butidžidž.

Bajden je na trećem ili četvrtom mestu.

Republikanci uz podsmeh posmatraju šta se u Ajovi događa.

Veliki broj negativnih komentara stigao je na račun Demokrata, pa su tako građani nezadovoljni, ali ističu da nisu iznenađeni kada Tramp pobedi na izborima.

Takođe, republikanci postavljaju pitanje – kako mislite da upravljate državom, da se bavite obrazovanjem i zdravstvom a ne umete jedne izbore da organizujete?