Hoće li se ikada završiti evakuacija Azovstalja, Konstrakta u finalu, sporazum Švedske i Finske sa Velikom Britanijom: O čemu ćete pričati danas

0
EPA-EFE/Michel Euler

Dobro jutro,

Bila bi fora da u uvodu ovog brifinga nađem(o) mesto za čuveno “i šta ćemo sad”, ili makar poruku da umetnica mora biti – znate već. Samo što nećemo.

Konstrakta je u finalu, a prema hrabroj i (pomalo kontraškoj) prognozi Nedeljnika, objavljenoj u novom broju, koji je u prodaji od četvrtka, 12. maja, na kraju bi mogla da završi kao peta. U velikoj analizi pročitajte kako su neke pesme ranije pobeđivale uprkos politici, a kako bi neke ovaj put mogle da pobede zahvaljujući njoj.

Kada se Evrovizija završi evakuacija iz Azovstalja verovatno i dalje neće biti završena, Zelenski i Putin će biti spremni da razgovaraju samo pod svojim uslovima što znači da neće razgovarati, a Švedska i Finska će imati nekoga da im čuva leđa.

RAT U UKRAJINI

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da je počela nova runda pregovora oko “mape puta” za evakuaciju iz železare Azovstalj.

“Počinjemo od teško ranjenih. Tu je Crveni krst, oni se sastaju sa Rusima… Želimo da se potpiše dokument o tome kako će tačno biti obavljena evakuacija iz Azovstalja. Spremamo se za potpisivanje”, rekla je Vereščuk.

Dodala je da je Turska je spremna da postane posrednik u tim pregovorima.

Ministarka je podsetila da se na teritoriji fabrike nalaze ne samo borci bataljona “Azov”, već i vojnici i oficiri Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne policije i granične straže.

Finski predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju su poručili da ta zemlja bez odlaganja treba da podnese prijavu za prijem u NATO. Očekuje se da će za nekoliko dana za članstvo u NATO aplicira uz Finsku i Švedska.

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se nalaže pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile na području Кijeva i u drugim oblastima.

Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je da neće više moći da izvozi gas preko Poljske, preko “Jamal-Evrope”, pošto su uvedene sankcije protiv firme koja je vlasnik poljskog dela gasovoda.

Ukrajina je bila primorana da potroši 8,3 milijardi dolara na rat sa Rusijom umesto na razvoj, saopštio je ministar finansija te zemlje Sergej Marčenko.

KONSTRAKTA U FINALU

Održano je drugo polufinale “Pesme Evrovizije”. Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale.

Voditelji su Srbiju pročitali poslednju sa spiska 10 zemalja koje su posle druge polufinalne večeri prošle dalje.

U finale su ušli i Belgija, Češka, Azerbejdžan, Poljska, Finska, Estonija, Australija, Švedska i Rumunija.

Raspored kojim su pročitani večerašnji finalisti ne predstavlja broj glasova koji su dobili, podsetili su voditelji Evrosonga na pravila takmičenja. Deset pobednika druge polufinalne večeri izabrani su na osnovu glasova publike i žirija.

Finale “Pesme Evrovizije” održaće se u subotu u Torinu.

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta nastupila je pod rednim brojem tri.

Cela dvorana “Pala Olimpiko” u Torinu tapšala je uz taktove pesme “In corpore sano” predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.

Jedna zanimljivost: Prvi put ikada je neko izveo pesmu sa stihovima na latinskom jeziku na Evrosongu.

U drugom polufinalu Pesme Evrovizije nastupili su predstavnici 18 država učesnica. Osim predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte, večeras su nastupili takmičari iz Finske, Izraela, Azerbejdžana, Gruzije, Malte, San Marina, Australije, Kipra, Irske, Severne Makedonije, Estonije, Rumunije, Poljske, Crne Gore, Belgije, Švedske i Češke. 

ŠVEDSKA I FINSKA POTPISALE SPORAZUM SA VELIKOM BRITANIJOM

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u sredu, 11. aprila, da je dogovorio nove sporazume sa Švedskom i Finskom radi jačanja evropske bezbednosti, obećavajući da će podržati oružane snage obe zemlje ako budu napadnute.

Džonson je potpisao nove deklaracije, koje je Britanija opisala kao “korak u odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji”, tokom poseta Švedskoj i Finskoj u sredu.

„Ono što piše je da ćemo u slučaju katastrofe, ili u slučaju napada na bilo koga od nas, priskočiti jedni drugima u pomoć, uključujući i vojnu pomoć“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Sa premijerkom Švedske Magdalenom Andreson potpisao je sporazum o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, u trenutku kada Švedska razmatra članstvo u NATO-u.

“Ako bi Švedska bila napadnuta i zatražila našu pomoć, mi bismo im priskočili u pomoć”, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare u Švedskoj.

“Ako bi jedna od dve zemlje pretrpela posledice katastrofe ili napada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska priskočile bi jedna drugoj u pomoć na različite načine”, navodi se u izjavi solidarnosti. “Vojna pomoć je takođe uključena”, dodala je Andreson.

Britski premijer Boris Džonson i njegova švedska koleginica rekli su da se odnosi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nikada više ne mogu normalizovati nakon invazije na Ukrajinu.

“Lideri su se složili da su naknadni potresi Putinove invazije na Ukrajinu iz temelja promenili međunarodnu sigurnosnu arhitekturu”, rekao je Džonsonov savetnik za odnose sa javnošću nakon sastanka. “Naglasili su da se odnosi s Putinom nikada ne mogu normalizovati.”

OSTALE VESTI

Zelenski spreman da pregovara sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da moraju naći dogovor bez ultimatuma kao uslova.

Zelenski je rekao italijanskoj državnoj televiziji RAI da Ukrajina nikada neće priznati Krim kao deo Rusije.

“Krim je uvek imao svoju autonomiju, ima svoj parlament, ali unutar Ukrajine”, rekao je Zelenski.

Na pitanje da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona kojom je upozorio da ne dodje do ponižavanja Putina, Zelenski je odgovorio da želi da ruska vojska napusti Ukrajinu i da “neće čuvati Putinov obraz plaćajući svojom teritorijom” što bi bilo nepravedno.

“Moramo da razmišljamo o budućnosti Rusije. Ja, kao predsednik Ukrajine, kažem da su to naši susedi. Biće i drugi predsednici i druge generacije”, rekao je Zelenski.

Koronavirus u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus testirano je 8.330 osoba, od kojih je 426 novozaraženo.

Preminule su 2 osobe, a na respiratorima se trenutno nalazi 14 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče na korona virus testirano 9.213 osoba, od kojih je 438 novozaraženih.

Preminule su 3 osobe, a na respiratorima je bilo 18 pacijenata.

Zemljotres kod Čačka

Zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale dogodio se oko 20.30 kod Čačka, javlja EMSC.

Potres je registrovan na dubini od 6 kilometara, na lokaciji udaljenoj osam kilometara od Čačka i 52 kilometra jugozapadno od Kragujevca.

Još nema izveštaja o eventualnoj šteti.

Dobrica Veselinović: Spremni smo za nove izbore u Beogradu

Član Malog veća pokreta “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović rekao je da će biti spremni da ponude zeleno-levu političku alternativu na novim izborima za Beograd, kad god se dese.

“Mislim da je nezahvalno to sada prognozirati, imajući u vidu da Skupšina grada Beograda nije ni konstituisana, pa se ne bih upuštao u te prognoze”, rekao je Veselinović za današnju Politiku na pitanje da li i kada očekuje nove beogradske izbore.

On je istakao da “odluke treba da donose institucije”. “Smatram da je naša obaveza, u trenutku kada je poverenje građana u institucije narušeno, da pokažemo da je izgradnja poverenja prema istim odgovornost i dužnost svih nas. I mi ćemo to kroz naš rad pokazati, kao što smo i do sada”, rekao je Veselinović.

“Žena nije inkubator”

Više hiljada gradjana protestovalo je sinoć u Zagrebu u znak solidarnosti sa trudnicom Mirelom Čavajdom i drugim ženama kojima je uskraćen zakonom garantovani prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene zaštite.

Okupljeni na skupu pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” nosili su brojne transparentima na kojima su ispisane poruke kojima se traži legalan, dostupan, besplatan i siguran prekid trudnoće.

Isticali su se: “Nisam javno vlasništvo”, “Dosta fundamentalisti”, “Najteža ženska odluka nije vaša”, “Žena nije inkubator” i “Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata”.

Na skupu, u organizaciji više udruženja za zaštitu ženskih prava, pročitano je pismo Mirele Čavajde, kojoj je tek pošto je sa svojim slučajem izašla u javnost, omogućen prekid trudnoće iz medicinskih razloga. U pismu je svedočila o teškoćama sa kojima se suočila od kada je saznala da je plod teško bolestan, ali i istakla da se oseća izdatom od hrvatskog sistema.

Takodje su pročitana brojna svedočanstva žena koje su pretrpele ginekološko nasilje u bolnicama.

Okupljeni su uzvikivali “Dosta je” i “Ostavke” na pominjanje aktuelnog ministra zdravstva Vilija Beroša. 

““Hrabrost Mirele Čavajde da usled teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sistemu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor”, istakli su organizatori.

Oni su pozvali vladu i ministarstvo zdravstva da garantuju dostupnost abortusa, jer se u praksi mnogi ginekolozi pozivaju na priziv savesti, njih oko 60 odsto. Udruženja traže da se javno objavi registar lekara koji imaju priziv savesti. Istakli su da neće statiti dok se situacija ne promeni.

Slični skupovi održani su u osam hrvatskih gradova, medju ostalim, u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Slučaj trudnice Mirele Čavajde potresao je hrvatsku javnost i izazvao oštre kritike udruženja za zaštitu ženskih prava. Njoj su bolnice u Zagrebu odbile da obave prekid trudnoće u 26. nedelji iako su doktori utvrdili da plod ima agresivni tumor na mozgu, te da čak i da preživi, teško da će moći normalno da živi.

Pošto je svoje iskustvo iznela u medije, drugostepena komisija juče je iz medicinskih razloga odobrila prekid trudnoće, ali će ona taj zahvat morati da obavi u Sloveniji, koja je još ranije odobrila prekid trudnoće. Njena advokatica saopštila je danas da su joj u Klinici za ženske bolesti u Zagrebu rekli da nisu u mogućnosti da obave prekid trudnoće koji je drugostepena komisija odobrila.

Iz zagrebačke bolnice su saopštili da su Čavajdi ponudili “indukovani prevremeni porodjaj”, što je ona odbila.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da podržava odluku Čavajde i da će hrvatski zdravstveni sistem snositi troškove tog postupka u Sloveniji.

Ovaj slučaj otvorio je i pitanje dostupnosti abortusa u Hrvatskoj. Organizacije za zaštitu ljudskih prava proteklih godina su upozoravale da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi lekari koriste takozvani priziv savesti i tako izbegavaju da uopšte obavljaju abortuse. 

Jokić o reprezentaciji: “Mislim da ne mogu da dam odgovor…”

Srpski centar Nikola Jokić govorio je na konferenciji za medije o potencijalnom nastupu za Srbiju.

Jokić je nedavno postao MVP po drugi put uzastopno i ušao u istoriju NBA lige. O tome da li će igrati na predstojećem Eurobasketu je rekao:

“Pričao sam sa Pešićem, imamo neki plan, pa ćemo sad videti da li će to tako da bude, videćemo šta će se sve izdešavati. Mislim da ne mogu da dam odgovor, sačekaćemo po tom pitanju, a što se tiče sledeće sezone, nadam se da ćemo biti bolji nego ove”, rekao je Jokić tokom konferencije za medije.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama za petak, 13. maj 2022. najviše pišu o zahtevu Prištine da udje u Savet Evrope.

DANAS – O poskupljenju struje list piše: “Svako 12. domaćinstvo u Srbiji neće moći da plaća struju”. “Vučić slavi i u omiljenoj vili Obrenovića i Tita” – prema nezvaničnoj najavi Aleksandar Vučić bi mogao da u Smederevu priredi inauguraciju.

POLITIKA – Član pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović za list kaže: “Spremni smo za nove izbore u Beogradu”. Tri i po veka od upokojenja svetog Vasilija Ostroškog: “Patrijarh Porfirije služio liturgiju na Ostrogu”.

BLIC – “Hiljade vernika sa patrijarhom na Ostrogu”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o zahtevu Prištine da udje u Savet Evrope: “Pogazili su sve sporazume”.

VEČERNJE NOVOSTI – O mogućnosti ulaska Švedske i Finske u NATO – “U NATO uvlače Švedjane, ali i neutralne Fince”. O navodima Prištine da udje u Savet bezbednosti – “Kurti sa Nemcima trasira put ka UN”.

ALO – List piše da se bliži direktni sukob Rusije i NATO: “Kraj! Medvedev najavio nuklearni rat”. Sa Sajma automobila u Beogradu: “Džip od 183.000 evra čeka kupca”

NOVA – List piše: “Od proizvodnje električnog automobila ostala samo priča – Radnicima ‘Fijata’ od juče prete otkazima”. List navodi da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar biti i u sastavu nove Vlade Srbije: “Lončar ponovo u Vladi uprkos brojnim aferama”.

INFORMER – “Putin šalje vojsku na Švedsku i Finsku” – provocirenja svetskog rata. List piše: “Najstrašniji pritisci – Kosovo’ podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope”.

KURIR – “Bolesno” – o zločinu koji se desio u Zrenjaninu gde je žena osumnjičena da je na posebno svirep način ubila muža. “Opasan potez” – Priština aplicirala za Savet Evrope.

SRPSKI TELEGRAF – List prenosi izjavu ambasadora Rusije – “Harčenko: cena gasa za Srbiju biće prijateljska”. “Hiljade ljudi dočekalo Porfirija na Ostrogu” – poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Požurite do kioska ili na Nstore.rs

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime