Hoće li predstavnici Srba ići na proslavu Oluje, odjeci sastanka u Briselu, otvorena laboratorija Vatreno oko u Nišu: Vaš brifing za petak

0

PRESEK – Prema poslednjem preseku, u Srbiji je sedam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 321 osobe.

Od poslednjeg preseka pre 24 sata testirano je 8.804 uzoraka, a na respiratorima se trenutno nalazi 150 pacijenata.

VUČIĆ O SRBIMA NA PROSLAVI OLUJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da podrži eventualno prisustvo političkih predstavnika Srba iz Hrvatske na proslavi Oluje, ali da će pokušati da razume takvu odluku, ako do nje dođe.

“Ne mogu da podržim prisustvo naših ljudi na proslavi Oluje. Ali nijednog sekunda ih neću optužiti da su izdajnici već ću se truditi da razumem, ako takvu odluku donesu, zašto su je doneli. Nastavićemo da radimo sa predstavnicima Srba i da radimo na pomirenju sa Hrvatima”, rekao je Vučić i ukazao da su se svi predstavnici Srba iz regiona dogovorili da nikada ne idu jedni protiv drugih.

On je na konferenciji za novinare rekao da je tako nešto ipak moguće jedino uz obostrano poštovanje žrtava i ocenio da dobri odnosi ne mogu da se grade ponižavanjem Srba i srpskog naroda.

PLENKOVIĆ NAJAVIO DA ĆE PREDSTAVNICI SRBA BITI PRISUTNI NA OBELEŽAVANJU OLUJE – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je sinoć da će potpredsednik Vlade iz redova srpske nacionalne manjine, Boris Milošević učestvovati na obeležavanju 25.godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluje” i dodao da se ne obazire na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome. 

U razgovoru za televiziju RTL, Plenković je istovremeno najavio da će ministar branitelja Tomo Medved učestvovati na obeževanju godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije “Oluja” u avgustu 1995. 

“Ovo je stvar unutar Hrvatske, između hrvatskog naroda i srpske manjine, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i cele parlamentrane većine. Politiku koju vodimo snažno usmeravamo prema pomirenju, toleranciji, uključivosti, prema jasnom određivanju prema istoriji”, rekao je Plenković u razgovoru za televiziju RTL upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne podržava učešće SDSS na proslavi “Oluje”. 

HISENI: BEZ PRIZNANJA NEMA NI SPORAZUMA – Šef ekspertske delegacije Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je danas da neće biti dogovora sa Beogradom ukoliko “međusobno priznanje” ne bude konačni ishod dijaloga. 

On je posle sastanka sa predstavnicima Beograda u Briselu rekao da su vođeni “teški razgovori” o elementima koji će na kraju po njegovim rečima, biti deo “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma”.

“Radi se na prezicnom jeziku koji neće dozvoliti nikakvo dvosmisleno tumačenje niti jedne odredbe”, izjavio je Hiseni posle sastanka sa predstavnicima Beograda u Briselu.

ĐURIĆ: NEMA ULTIMATUMA… – Marko Đurić, šef delegacije Srbije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu poručio je posle današnje runde razgovora u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara “jezikom ultimatuma”.

“Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda, ali da razgovaramo o normalnim odnosima uvek smo spremni”, rekao je Đurić.

Đurić je odbacio navode da će konačni sporazum obuhvatiti međusobno priznanje.

Rekao je da razgovori neće rezultirati nezavisnošću Kosova već da se vode razgovori o normalizaciji odnosa u različitim oblastima života, i da o tome srpska strana želi da postigne sporazum u budućnosti, sveobuhvatno ili pojedinačno.

OTVORENA LABORATORIJA VATRENO OKO U NIŠU – Laboratorija “Vatreno oko” u Nišu počinje da radi, a danas će biti testirani prvi uzorci, prenosi RTS.

Jedna takva laboratorija prethodno je otvorena u Beogradu, kao rezultat saradnje sa stručnjacima iz Kine.

Vlada Srbije uložila je 3,5 miliona evra u izgradnju laboratorije, prenose mediji, a kineski “Ziđin” donirao je 500.000 evra vrednu opremu.

SALVINIJU UKINUT IMUNITET, PRETI MU 15 GODINA ZATVORA – Italijanski Senat juče je glasao za ukidanje poslaničkog imuniteta lideru ekstremno desničarske stranke Liga Mateu Salviniju (Matteo), čime je otvoren put da bude sudski gonjen u slučaju blokade migranata na moru dok je bio član vlade.

Sud u Palermu, na ostrvu Sicilija, optužio je Salvinija da je držao migrante blokirane na brodu u avgustu 2019. godine u svojstvu ministra unutrašnjih poslova jer je odbio da brod sa više od 80 migranata uđe u sicilijansku luku.

Salviniju (47) preti do 15 godina zatvora ako se na sudu utvrdi njegova krivica. 

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: