Hleb uopšte nije tako loš, zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

0
Foto: Profimedia

Često čujemo da bi trebalo da jedemo što šarenije namirnice, dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj grupi pripadaju hleb i testenina, prenosi N1.

Novo istraživanje pokazalo je da upravo te namirnice smanjuju rizik od kradiovaskularnih bolesti i fatalnog ishoda.

U ovom istraživanju objavljenom u “JAMA Internal Medicine Journal” istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena u poslednjih 16 godina.

Učesnici su u proseku dobijali oko 15 odsto energije iz proteina, 40 odsto iz biljaka, 60 odsto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 odsto energije dobijene iz mlečnih proizvoda, u toku jednog dana.

Dokazano je da je konzumiranjem proteina biljnog porekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego kozumiranjem proteina dobijenim iz mesa i jaja.

U grupu proteina biljnog porekla pripadaju testenina, hleb i žitarice.

Kada su meso zamenili hlebom, muškarci su smanjili rizik od navedenih oboljenja za 13 odsto, a žene za 15.

Takođe, stručnjaci kažu da ugljeni hidrati smanjuju krvni pritisak, ali i nivo masti i šećera u krvi, piše Metro.