Hladna osveta Donalda Trampa svedocima iz procesa impičmenta: “Nisu verovali svojim ušima”, a sada su nezaposleni…

0
Foto: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp otpustio je dva visoka zvaničnika Bele kuće koji su svedočili protiv njega u istrazi za smenjivanje šefa države, vođenoj u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Otpušten je potpukovnik Aleksandar Vindman iz Saveta za nacionalnu bezbednost, jedan od ključnih svedoka u istrazi postupanja Trampa.

Vindmana je obezbeđenje izvelo iz Bele kuće, a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svedočenja, piše Glas Amerike.

Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana, Jevgenij Vindman, koji je takođe radio u Beloj kući.

Izaslanik SAD u Evropskoj uniji Gordon Sondland rekao je da je saznao da predsednik želi da ga opozove odmah, piše BBC.

Vindman koji je u julu po službenoj dužnosti slušao telefonski razgovor predsednika Trampa s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, svedočio je u novembru da je Tramp uputio “nedoličan zahtev” Zelenskom.

Tramp je od Zelenskog tražio da pokrene istrage protiv sina njegovog rivala u SAD, Demokrate Džoa Bajdena, i zbog inače osporene teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016, piše Glas Amerike.

Sporni razgovor bio je u centru istrage Demokrata protiv predsednika koji je na kraju optužbi oslobođen u Senatu, gornjem domu Kongresa gde njegovi Republikanci imaju većinu.

Vindman je odboru Demokrata rekao da nije mogao da “veruje svojim ušima”, ali je očekivao da neće trpeti posledice zbog svedočenja, jer je “rekao istinu”.

(Beta)