Hitnoj pomoći 1.800 poziva zbog sumnje na kovid-19: “Temperatura od 37,5 jeste povišena temperatura”

1
Profimedia

U Hitnoj pomoći tokom noći zabeležen je veći broj poziva pacijenta, 1.800 zbog sumnje na kovid infekciju, javio je RTS.

Noćas je u Nišu preminulo četvoro ljudi. dok je direktorka Kliničko bolničkog centra “Bežanijska kosa” dr Marija Zdravković rekla je da je tokom noći bilo više od 100 pregleda. “Svi pacijenti su pokriveni terapijski, a svaki deseti nalazi se na intenzivnoj nezi”, rekla je Zdravkovićeva.

Tokom noći, kaže, bilo je više od 100 pregleda. Ta ustanova ima oko 300 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. “Hospitalizujemo pacijente sa srednje teškim pneumonijama, a prosek godina pacijenta je 47”, rekla je doktorka Zdravković.

Situacija u Nišu i jugoistočnoj Srbiji je nepovoljna sa tendencijom da pređe i u vanrednu, kaže za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

Sutra počinju svakodnevne konferencije za medije Kriznog štaba zbog pogoršanja situacije. Prvi put u sistem kovid bolnica ulazi Institut za reumatologiju u Beogradu.

Kako je doktorka Jovana Obrenović rekla za RTS, najvažnije je što ranije se javiti lekaru kada se pojave simptomi. Dodala je da je temperatura viša od 37.5 povišena temperatura ukuliko se osoba ne leči od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

“Svaki momemat sa povišenom temperaturom može da ukaže na kovid zarazu i zato vas molim da to kažete našim kolegama na trijaži ili kol centru, da bi kolege mogle adekvatno da se opreme”, rekla je doktorka Obrenović.

Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu rekla je da se za deset dana jula duplirao broj pacijenta sa simptomima koronavirusa.

“Od 6. jula dobijamo testove svakondnevno, 80 do 90 testova koliko je kapacitet laboratorije”, kaže doktorka i navodi da se kontakti šalju u kućnu izolaciju.

1 KOMENTAR

  1. Molim moj jos uvek dragi Nedeljnik, da ne rusi svoj ugled i kredibilitet ovakvim neopreznim i neobrazlozenim tekstovima. Dok se na ulicama goloruki narod bori protiv drzavne represije, ovakav tekst ce mediokritete navesti da povezu proteste sa obolelima, a svi znamo da se bebe i zabe ne daju zbrajati. Mada, mediokriteti vas i ne citaju. Ipak. Ostanite na nivou, kao i do sada. Pozdrav!

Comments are closed.