“Hitne mere u bolnicama, vraćanje na režim od marta i aprila…”: Nagli rast broja kovid pacijenata u Francuskoj

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Zdravstvene vlasti u regionu Pariza naredile su bolnicama da od danas preduzmu hitne mere kako bi se izborile sa naglim porastom broja pacijenata sa Kovidom-19, koji su popunili 40 odsto kapaciteta intenzivne nege.

Očekuje se da će francuski ministar zdravlja objaviti nova ograničenja za područja u kojima se bolnice suočavaju sa sve većim brojem bolesnika usled  povećanja zaraze, nakon što je zatvorio barove u Parizu i u još nekoliko gradova i ograničio privatna okupljanja poslednjih nedelja.

Direktor agencije za javno zdravlje pariskog regiona Orelijen Ruso objavio je danas na Tviteru da je naložio direktorima bolnica da aktiviraju poseban plan za vanredne situacije kako bi se oslobodili resursi i zaštitilo medicinsko osoblje. Potez je bio neophodan, rekao je, “s obzirom na pritisak na jedinice intenzivne nege i na uobičajene bolničke aktivnosti”.

Plan hitnih mera svake bolnice podrazumeva dodavanje bolničkih kreveta, odlaganje operacija koje nisu hitne, premeštanje pacijenata koji nisu zaraženi Kovidom-19 u druge ustanove ili puštanje kućama, vraćanje osoblja sa odmora i angažovanje volontera, navodi zdravstvena agencija.

Takve mere su preduzete u martu i aprilu kada je pandemija prvi put zahvatila Evropu.

Iako se u nekim regionima infekcije postepeno usporavaju posle uvođenja novih pravila, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je juče na veća ograničenja u oblastima u kojima se epidemija i dalje brzo širi.

Dok se zemlje širom Evrope ponovo suočavaju sa porastom broja obolelih, francuska vlada pokušava da izbegne novo potpuno zaključavanje i umesto toga usredsređuje se na umerenija ograničenja.

Francuska je juče prijavila rekordan broj novoobolelih u jednom danu 18.700, a pacijenti sa kovidom-19 sada zauzimaju četvrtinu kreveta na intenzivnoj nezi širom zemlje.