I danas se u Beogradu održao protest „Svi kao jedan – 1 od 5 miliona“.

Okupljanje je počelo oko 18 časova na Terazijama.

Kod Terazijske česme govorili su glumac Branislav Lečić, profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i doktor stomatologije Aris Movsesjan.

Potom je upriličena šetnja od Terazija do RTS-a, sa svršetkom ispred Predsedništva Srbije.

Protest je počeo intoniranjem himne, koju su prisutni zajedno pevali.

„Neki ljudi kažu da se osipaju protesti, ali evo, ja to ne vidim. Niko pre šest meseci nije verovao da će ovo trajati. Niko nije verovao da će opozicija pod pritiskom građana sesti za sto i definisati fer izborne uslove“, kazao je Movsesjan.

Potom je mikrofon uzeo profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

Nećemo spasitelja, nećemo onog koji svojim tiranskim odlukama vodi zemlju. On je trajno uznemiren, što pokazuju njegovi poslednji potezi. Zato je pokrenut ovaj protest, da bi sklonio tiranina i utemeljio vladavinu prava, kazao je Čupić.

„Najbolji su oni zakoni koji optimalno regulišu, govorio je Aristotel. Oni sada donose zakone koji njima odgovaraju. Sada kroz toplog zeca prolazi sudija Miodrag Majić, da bi uplašili sve sudije. Vučić želi da preuzme i sudsku vlast preko poslušnika. Sud je poslednja odbrana od nepravde“, rekao je profesor Čupić.

On se zahvalio sudijama koji brane svoju svetu profesiju.

„Ne smemo da dozvolimo odmazdu nad Majićem i svim sudijama koji časno obavljaju svoj posao. Pozivam sve sudije da izađu i javno podrže Majića i tako odbrane sebe. Tako se brani i Evropa i njene vrednosti“, naveo je Čupić.

Profesor je podsetio da je on jedan od članova tima za razgovore s vlastima i pozvao ih na dogovor o fer i poštenim izbornim uslovima.

Potom je Branislav Lečić najavio za 8. jun veliki protest kojim će biti obeleženo pola godine demonstracija. Tamo će, kazao je, biti predstavljeni „ozbiljni potezi“.

Potom je počela šetnja.

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Organizatori protesta su formulisali i zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na okupljeni su zahtevali da ostavku podnese i ministar prosvete Mladen Šarčević. Potom je dodat i zahtev za smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.