Hiljadu nastavnika bez diplome, najviše iz matematike

4
Foto: Igor Pavićević

Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika i oni su učili oko 27.000 osnovaca, pišu “Večernje novosti”.

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministrastvo sprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.

List piše da navedene predmete u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika.

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu, pišu “Novosti”.

Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

“Ministarstvo je radi potpunijeg sagledavanja ovog problema zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije. Iako su to uglavnom nastavnci koji su angažovani na odredjeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba”, kažu sagovornici lista iz Ministarstva.

4 KOMENTARA

  1. Slična sudbina je zadesila i učitelje. Primaju se podobni i poslušni, a ne stručni i motivisano učitelji! Ministarstvo prosvete je leglo kršenja ljudskih i radnih prava!

  2. Pre 6 godina prijavio sam se na konkurs za nastavnika matematike u O Š u Stragarima. Od 8 kandidata koji su konkurisali samo sam ja imao diplomu. Direktorka je poništila konkurs da bi zaposlila nekog svog izabranika.U gradskom prosvetnom inspektoratu sam upitao da li im treba diplomirani matematičar za potrebe te škole , našta su mi odgovorili da direktorka ima diskreciono pravo,Čudna neka zemlja.

  3. Ко има кликер за математику тај ће тешко завршити у школи, сам у случају да баш јако воли посао наставника математике.

Comments are closed.