Gotovo da nema osobe koja nije pozdravila hapšenje Marka Milićeva, kasnije osuđenog za slučaj „Kantrimen“, u kineskom gradu Šendženu, ali to hapšenje imaće, po svemu sudeći, duboke posledice za privatnost građana u Srbiji.

Milićev se početkom septembra 2014. godine krio od srpskih vlasti koje su ga potraživale zbog saobraćajne nesreće na Brankovom mostu u kojoj je smrtno nastradao Luka Jovanović. Slučaj poznatiji kao „Kantrimen“ dugo je potresao srpsku javnost. Kamere koje su tada bile postavljene na Brankovom mostu nisu snimile automobil koji je udario nesrećnog mladića, a to je bio jedan od razloga zbog kojeg su mnogi sumnjali (i sada sumnjaju) u „političku pozadinu“ celog slučaja.

Dok je policija pod pritiskom javnosti pokušavala da razreši slučaj, Milićev je neprimećeno pobegao u Šendžen, kineski grad u kojem živi 12 miliona stanovnika. Verovalo se da su šanse da se pronađe begunac u tom gradu ravne verovatnoći pronalaska igle u plastu sena. Srpski policajci su poslali fotografiju osumnjičenog kineskim kolegama, a oni su ga vrlo brzo pronašli, na opšte oduševljenje svih zainteresovanih za slučaj.

Kamere su ga prepoznale, na osnovu biometrijskih podataka i policija ga je uhapsila kad se uputio ka jednom noćnom klubu. To je impresioniralo srpske zvaničnike. Nedugo zatim ugovor je potpisan sa Huavejom, a kamere su počele da se instaliraju na ulice Beograda…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMAOD ČETVRTKA 3. DECEMBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.