Hiljade ljudi protestuje u Briselu protiv kovid restrikcija

0
Beta/ (AP Photo/Olivier Matthys)

(Beta-AP) – Hiljade mirnih demonstranata izašlo je danas na ulice u centru Brisela da ponovo izaze nezadovoljstvo protiv pojačanih kovid restrikcija koje je uvela belgijska vlada da se suprotstavi skoku broja infekcija i pojavi novog, zabrinjavajućeg omikron soja virusa.

Na ulicama je rasporedjen veliki broj policije u očekivanju demonstracija pošto je na ranija dva protesta bilo i nasilja, uhapšenih i povredjenih ljudi.

Demonstranti, od kojih su neki nosili transparente “Slobodna zona” “Dobio sam svoju fer dozu” i “Dosta je, dosta”, protestuju zbog snažnih preporuka vlade stanovništvu da se vakciniše, uključujući tu i zdravstvene radnike koji će od 1. januara imati tromesečni rok da se vakcinišu protiv korona virusa ili rizikuju da izgube radna mesta.

Evropska komisja se danas dogovorila sa kompanjama Fajzer/Biontek da ubrzaju isporuku vakcina počevši od narednih nedelja. Kompanije će isporučiti dodatnih 20 miliona doza od januara do marta zemljama članicama EU.

Protesti u Belgiji održavaju se dan posle demonstracija u drugim glavnim gradovima uključujući Pariz i London. Zemlje širom Evrope ponovo su počele da uvode strože mere da zaustave najnoviji talas infekcija kovida-19 podstaknut novim, vrlo prenosivim sojem omikron. Holandija predvodi uvodjenjem lokdauna na celoj teritoriji.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je ove nedelje da je omikron soj korona virusa zabeležen u 89 zemalja, i da se broj slučajeva zaraze kovidom-19 sa ovim sojem udvostručuje na svakih dan i po do tri dana.