Nekoliko hiljada građana Firence i stranih turista okupilo se danas ispred gradske većnice da bi odali poslednju poštu reditelju Franku Zefireliju, preminulom u Rimu u 97. godini.

Veliki red se formirao od jutros ispred palate u centru Firence u kojoj su izloženi posmrtni ostaci reditelja rođenog u tom gradu.

Zefireli, koji je ostao vezan za rodni grad, snimio je 1966. godine dokumentarni film „Za Firencu“ (Per Firenze), u kojem sa mnogo emocija opisuje poplavu koja je te godine pogodila grad i oštetila brojna umetnička bogatstva.

Taj film, kome je glas pozajmio čuveni Ričard Barton, zaradio je 20 miliona dolara koje je Zefireli dao za obnovu grada. Zefireli je stekao slavu kao operski i filmski reditelj, scenograf i desničarski političar.

Najpoznatiji je po filmu „Romeo i Julija“ (1968), za koji je nominovan za Oskara, kao i po popularnoj mini-seriji „Isus iz Nazareta“ (1977). Snimio je „Hamleta“ 1992. godine sa Melom Gibsonom i Glen Klouz u glavnim ulogama, kao i „Ukroćenu goropad“ 1967. sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom.

Reditelj se zalagao za estetiku u filmu koju je učio od drugog italijanskog velikana Lukina Viskontija. Zefireli je bio inspirisan klasicima engleske književnosti i velikim operama. Kao simpatizer Silvija Berluskonija, Zefireli je od 1994. do 2001. predstavljao njegovu stranku, Forca Italija (Napred Italija), u Senatu. Zefireli će biti sahranjen sutra u porodičnoj grobnici u Firenci.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.