Hil uskoro u Beogradu: “Možemo se voditi lekcijama iz prošlosti, ali ne smemo dozvoliti da nas one zarobe”

2
PrintScreen/YouTube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

Novi ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil najavio je svoj dolazak u Beograd gde će preuzeti svoju dužnost, navodeći da je počastvovan što ga je predsednik Bajden pitao da ponovo služi svojoj zemlji.

“Naročito sam ponosan što sam dobio priliku u ovim izazovnim vremenima, kada postoji ogromna potreba da se glas Amerike čuje u svetu”, napisao je Hil u kolumni za Tampa bej tajms.

On je na početku istakao važnost koji saveznici imaju za globalne sile.

“Napoleon je jednom rekao da je njegova najveća snaga to što nema saveznike. Njegov poraz pokazuje koliko je pogrešio. Rad sa partnerima često može biti frustrirajuć, ali je od presdunog značaja za naše interese kao globalne sile”, napisao je Hil.

On je dodao da će njegova dužnost u Srbiji biti da pronađe zajednički jezik sa državom koja se razlikuje od SAD.

“Mi smo sa Srbijom pre 23 godine bili u konfliktu, ali sada moramo pronaći zajednički jezik. Možemo da se vodimo lekcijama iz prošlosti, ali ne smemo dozvoliti da nas one zarobe”.

Hil je istakao da SAD svoju diplomatiju vode kroz iskrene diskusije, one koje ne skrivaju razlike, ali traže način da ih prevaziđu, kako bi se došlo do rešenja koje je dobro za sve.

Prema njegovim rečima, cilj diplomatije je često da se sagovornik ubedi da uradi nešto što ne želi, što često može biti otežano ako se radi o javnoj stvari.

“Nekada je jednostavno nemoguće održati dobar odnos i dođe se do situacije kada više nema povratka nazad. Odnos sa Rusijom je očigledan primer. U takvim trenucima se treba okrenuti saveznicima i prijateljima i nadati se da će se godine investicija u odnose isplatiti”, nastavio je Hil.

On je dodao da Amerika mora nastaviti da čuva reputaciju koju je stekla.

“Diplomatija zaista počinje kod kuće, a Amerika koja ima reputaciju zemlje koja rešava probleme, mora da radi bolji posao kako bi tu reputaciju očuvala. Kao što su naši očevi osnivači govorili, moramo poštovati i tuđa mišljenja”, zaključio je Hil.

2 KOMENTARA

  1. Koji problem u svetu je resila Amerika?To da cujem pa mogu da umrem Libiju ?Egipat svrgnuvsi predsednika pa sad gore.Irak takodje Srbiju bombama okupirali Kosovo i sad enklava koliko volis jel to reseno?

Comments are closed.