“Hil i Holbruk su bili pod šifrom…”: Zdenko Tomanović o “neprijateljskim svedocima” na suđenju Miloševiću

0

U našem društvu sve je manje važno znanje, poštenje, vaspitanje i tolerantnost, a poltronizam postaje stil života. Svako dalje relativizovanje naših pravnih i društvenih anomalija našu profesiju vodi u izolaciju, ispričao je za Nedeljnik čuveni advokat Zdenko Tomanović, koji se prošle nedelje kandidovao za mesto predsednika Advokatske komore Beograda.

Najavljen je dolazak novog američkog ambasadora Kristofera Hila, koga se mnogi sećaju iz devedesetih prošlog veka. Vi ste i branili Slobodana Miloševića u Hagu, da li ste pričali o Hilu? 

Kristofer Hil kao i Ričard Holbruk bili su pod skrivenim imenima, tj. šifrom, dok Milošević definitivno odluči o njihovom saslušanju. Hila ni Holbruka nismo predlagali odmah kao neprijateljske svedoke, ali da je Milošević poživeo mislim da bi Hil bio pozvan u Hag na svedočenje.

Inače ime ’neprijateljski svedok’ postoji u pravu posebno u zemljama poput Engleske i Amerike. Kao neprijateljske svedoke smo odmah predložili Bila Klintona, Tonija Blera, Gerharda Šredera, Ditriha Genšera, Madlen Olbrajt, Vilijama Koena, Robina Kuka, Žaka Širaka, Jošku Fišera, Havijera Solanu i još jednu grupu svedoka.

Hil je iz nekoliko uglova bio u Miloševićevom fokusu. Bio je jedan od tri pregovarača uz Borisa Majorskog i Volfganga Petriča (Milošević mi je citirao Petričeve reči iz bečkog „Kurira“ da je njegov pas srpske nacionalnosti).

Jer Milošević je tvrdio da je Hil izjavio da je cilj Rambujea bio dovođenje NATO trupa u Srbiju.

Bilo je tu još dosta materijala koji je Milošević analizirao u vezi sa periodom pre bombardovanja.

Deo velikog intervjua koji je Zdenko Tomanović dao za novi broj Nedeljnika koji je u prodaji od 21. oktobra