Helikopteri KFOR-a iznad Jarinja, oklopna vozila Vojske Srbije blizu prelaza, Rama u Prištini…

0

Vojnici Kfora pojavili su se danas oko podneva u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

U pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu, javila je agencija Beta pozivajući se na portal Kosovo onlajn.

Kako je javio RTS, i helikoteri Kfora nadletali su Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije.

Iz Kfora su za Kosovo onlajn poručili da “pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever”.

“Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo”, naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da je zajedno s ministrom policije Đeljaljom Svečijom imao sastanak s komandantom Kfora na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da nema informacija da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji.

RTS je jutros javio da je su pripadnici Vojske Srbije uočeni na putu koji vodi do Jarinja.

Reč je o četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije u tom trenutku bila udaljena manje od dva kilometra.

Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice Vojske Srbije.

GRADONAČELNICI SA SEVERA

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federičijem razgovarali o situaciji na severu i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

“Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva”, navodi se u saopštenju

RAMA U PRIŠTINI

Premijer Albanije Edi Rama, koji je u poseti Prištini, pojavljivanje letelica Vojske Srbije ocenio je kao “teatralne poteze Srbije”.

Na zajedničkoj konferenciji sa Aljbinom Kurtijem rekao je da podržava akcije Prištine po pitanju reciprociteta registarskih tablica i naglasio da je jedino rešenje dijalog.

Rama kaže da posebna jedinica policije mora da vodi računa da ne pokrene problem između Prištine i međunarodnih prijatelja.

STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI

 Ministar odbrane Nebojša Stefanović i pripadnici vojnih službi bezbednosti upoznali su danas članove Odbora za Kosovo i Metohiju sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju u cilju očuvanja mira i stabilnosti i zaštite srpskog stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je prisustvovao sednici skupštinskog odbora na kojoj je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u pokrajini.

Stefanović i pripadnici vojnih agencija su odgovarali na pitanja članova odbora o aktuelnoj situaciji, a sednica je bila zatvorena za javnost.