Hari ljut na Vilijamove “snobovske” savete o Megan: Šta otkriva nova knjiga o kraljevskoj porodici

0
Profimedia

Kraljevski raskol koji je doveo do toga da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa napustili Britaniju i odustali od kraljevskih dužnosti, počeli su nakon što se princ Vilijam plašio da je njegov brat „zaslepljen“ požudom u žurbi da se oženi Megan Markl, tvrdi nova knjiga. Hari je bio uvređen Vilijamovim savetom da „odvoji onoliko vremena koliko treba da upozna ovu devojku“, što je uzrokovalo napetost između njih dvojice, koja je na kraju dovele do „Megzita“, tvrde autori knjige “Finding Freedom”. Navodno ga je razljutila reč “ova devojka”, shvatajući to kao “snobizam” i “snishodljivost”, piše Gardijan.

Saseksi su se distancirali od knjige kraljevskih dopisnika Omida Skobija i Kerolin Durand, a portparolka Saseksa izjavilia je da oni nisu intervjuisani i da nisu doprineli knjizi, koja je „zasnovana na sopstvenim iskustvima autora kao članova kraljevskog korpusa za štampu i sopstvenog nezavisnog izveštavanja ”.

Autori tvrde da su dali hroniku pogoršavanja odnosa između Saseksa, starijeg kralja i dvorske “stare garde”. Kaže se da je jedan stariji kralj Megan nazvao “Harijevom curicom”, dok je drugi navodno rekao: “Ona dolazi sa puno prtljaga.” Kaže se da je viši dvorjanik napomenuo: “Nešto u vezi sa njom ne verujem.” Navode da je jedan frustrirani zaposleni u palati Megan nazvao “škripavim trećim točkom” palate.

U knjizi se tvrdi da je par smatrao da u palati postoji samo nekolicina ljudi kojima mogu verovati, dok je njihov prijatelj “staru gardu” nazvao “zmijarima”.

U odlomcima u časopisu Tajms i Sandej tajms, autori tvrde da nije postojala stvarna svađa između Kejt i Megan, suprotno izveštajima iz štampe, ali da dve žene nemaju ništa zajedničko. Megan je bila razočarana što se sa Kejt nije povezala ali i da tome nije pridavala prevelik značaj, prema knjizi.

Umesto toga, tvrde autori, navodni razdor između dva para bio je zbog rastuće hladnoće između Harija i Vilijama.

Do marta, parovi su jedva razgovarali. Odluka Harija i Megan da se oslobode izrasla je iz Harijevog uverenja da ih institucije oko monarhije nisu zaštitile a “stara garda” ponižava zbog emotivnog i otvorenog izražavanja.

To je očigledno dovelo do njihove odluke da se presele u Vindsor. „Želeo je da pobegne iz posude sa zlatnim ribicama koja je bila Kensingtonska palata“, naveli su autori.

Takođe se tvrdi da su verovali da su drugi članovi kraljevske porodice o njima doturali priče novinarima.