“Haradinaj pokušao da umakne službenicima…”: Odbijena žalba na produženje pritvora

0
Foto Profimedia

(Beta) – Apelaciono veće suda za zločine OVK odbacilo je žalbu potpredsednika Udruženja veterana OVK Nasima Haradinaja na odluku sudije da mu produži pritvor.

Haradinaj je, zajedno sa predsednikom istog udruženja Hisnijem Gucatijem (Hysni) optužen za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde zato što su, krajem septembra u Prištini, objavili poverljive sudske dokumente.

U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je zaključilo da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou), nasuprot tvrdnji odbrane Haradinaja, pravilno utvrdio da i dalje postoje razlozi za pritvor optuženog.

Apelaciono veće potvrdilo je i ispravnost zaključka sudije Gijua da je pritvor neophodan zato što postoji rizik da bi Haradinaj mogao pobeći, uticati na svedoke, opstruisati rad suda ili ponoviti krivično delo.

U odluci se citira i nalaz sudije Gijua da je “Haradinaj pokušao da umakne vozilom i pešice službenicima tužilaštva” koji su pokušavali da ga uhapse na Kosovu.

Haradinaj i Gucati uhapšeni su u Prištini, krajem septembra prošle godine, i od tada su u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

Optužnica, koja je potvrđena 11. decembra, Haradinaja (57) i Gucatija (53), u šest tačaka, tereti za “krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu u Prištini, od 7. do 25. septembra, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Gijua bio izveden 18. decembra, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

U sudnici je tada Haradinaj optužio tužioce za objavljivanje poverljivih dokumenatatvrdeći da je neko od njih te materijale dostavio veteranima OVK.

Istog dana, Gucati (53) je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Haradinaj je, 8. januara, odbio da se izjasni o krivici, a sudija Giju je, po pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Haradinajevu žalbu odbacilo je apelaciono veće predsedavajuće Mišel Pikar (Michele Picard) u kojoj su još sudija Kaj Ambos (Kai) i Nina Jorgensen.

Isto veće odlučivaće o žalbama koje su bivši zapovednik OVK Hašim Tači (Hashim Thaci) i njemu podređeni Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi) uložili na odluku kojom je sudija Giju odbio njihove zahteve da budu pušteni na privremenu slobodu.

Svi su optuženi za zločine nad Albancima, Romima i Srbima u četrdesetak ilegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Uhapšeni su na Kosovu, 4. i 5. novembra, i prebačeni u haški pritvor, Tači i saoptuženi su u prvim pojavljivanjima pred sudijom Gijuom izjavili da nisu krivi.