Haradinaj: “Nema potreba za hapšenjima, svi ćemo se dobrovoljno odazvati pravdi”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da pravosuđe, kako lokalno, tako i međunarodno, nema razloga da sprovodi operacije i pretrese u vezi sa Specijalnim sudom, jer će, prema njegovim rečima, svi dobrovoljno odgovarati pravdi.

On je nakon hapšenja predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVOVK) Hisnija Gucatija u kancelarijama ove organizacije, rekao da je “Kosovo uvek delovalo u skladu sa zakonom”.

Haradinaj je kritikovao objavljivanje dosijea Specijalnog suda za koje se sumnja da su ih u tri slučaja u kancelarijama OVOVK predali stranci.

“Ponavljam svoj stav da je objavljivanje spisa Specijalnog suda bilo pogrešno i da će najviše štetiti našoj državi, uključujući i same optužene. Pokušaj stvaranja slike da je Kosovo mobilisano da ometa pravdu je pogrešno. Nismo bili niti smo na suprotnoj strani pravde. Apelujem na pravosuđe, lokalno i međunarodno, da poštuje prava svih. Nijedan optuženi neće pobeći pravdi. Smatram da nema razloga za operacije i racije, jer će svi dobrovoljno odgovoriti pravdi”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Danas je EULEKS-ova policija uhapsila Gucatija i odlukom Specijalnog suda očekuje se da će biti poslat u Hag, dok je juče uhapšen Saljih Mustafa, koji je optužen za ratne zločine tokom rata na Kosovu i čija je optužnica potvrđena.