Haradinaj: Kurti i Vučić imaju isti cilj, da odlažu dijalog

0

(Beta) – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je večeras da premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju isti cilj – odlaganje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Kurti se plaši da će ga nešto iznenaditi na tom putu, da će mu se ponuditi loše rešenje, da će biti primoran na loš sporazum za Kosovo, a pronašao je strategiju kolebanja, odlaganja i ne učestvovanja”, kazao je Haradinaj za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, Kurti je izabrao strategiju “povuci ali ne prekidaj”.

“Zato on ide u Brisel, kako Kosovo ne bi bilo okrivljeno da blokira dijalog, ali neće ulaziti u rasprave o temama. Ta se strategija jako svidja Vučiću, jer sledeće godine ima izbore. Zato postoji mir izmedju njih dvojice”, kazao je Haradinaj.

Govoreći o zahtevu da deo dijaloga bude i predstavnik SAD, Haradinaj je rekao da bi dijalog bez prisustva Amerike bio loš za Kosovo.

“Bilo bi bolje da Amerika bude deo dijaloga od početka i ne čekati da Amerika posle toga udje i interveniše u dijalogu. EU se zapravo ne bavi dijalogom, uopšte nije uključena u dijalog. (Federika) Mogerini se bavila dijalogom u prošlosti, šta se dogodilo? Imenovan je izaslanik (Miroslav) Lajčak za posrednika, ali nije tu direktno ni sam (Džozef) Borel.To je nova situacija, pitanje kosovskog dijaloga na nivou Lajčaka nije obećavajuća”, kazao je on.