Hapšenje Veljka Belivuka, ubistva i otmice, uloga aplikacije “Sky” u zločinima: Velika priča o srpskoj mafiji

0
Jedna od vežbi antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije. Fotografija: Profimedia

Država je ušla u drugi rat ove godine,rezultati iz prvog rata protiv korone se naziru, a pitanje je kakav će biti ishod ovog drugog – rata protiv mafije.

Jutros je došlo do nove epizode u ovoj priči, kada je izvedena serija hapšenja – spektakl sa opkoljenim stadionima najvećih srpskih fudbalskih klubova nije izostao – a među uhapšenima je i Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, o kome se i prethodnih dana u medijima dosta govorila po njegovom dolasku u zemlju iz Crne Gore.

Belivuk je, kako prenose mediji, uhapšenoko pet časova jutros na Rudniku, a takođe je uhapšen  i Marko Miljković.

Policija je tokom noći izvršila pretres na 30 lokacija, a uhapšeno je 16 osoba.

Mnogi bi ova hapšenja povezali sa nedavnim nerazjašnjenim ubistvima, a indicije koje se javno iznose idu dotle da su neke poslednje likvidacije povezane i sa sve većim brojem nestalih osoba za koje se pretpostavlja da su ubijene.

Obično se u tom kontekstu spominje otmica jednog od vođa navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija, kao i Lazara Vukićevića, čiji “porše” je pre nekoliko godina dignut u vazduh.

Ali to nisu jedine dve otmice koje se, zasada šapatom, u policijskim, kriminalnim i navijačkim krugovima stavljaju na teret beogradskom ogranku “kavačkog klana” koji preuzima primat u srpskom kriminalnom miljeu.

Prva otmica u vreme pandemije

Prva otmica i ubistvo desilo se tokom vanrednog stanja. Reč je o mladiću po imenu Aleksandar Halabrin, koji je nestao 20. marta ove godine. Mislilo se da je pobegao od kuće kako bi se sakrio od obavezne mere izolacije na početku pandemije, budući da je putovao u Mađarsku pre toga. Međutim, posle dva i po meseca potrage, njegovo beživotno telo je pronađeno, sasvim slučajno, u plitkom grobu u naselju Parcani kod Sopota. Ispostavilo se da je mučen i ubijen. Njegova majka je izjavila da je na mestu zločina našla tragove koji su možda povezani sa zločinom, a koje policija nije uzela nakon uviđaja.

Halabrin je bio u bliskim odnosima sa Nenadom Alajbegovićem zvanim Alibeg, jednim od vođa navijača Partizana, koji je pre dve nedelje preživeo pokušaj ubistva u Beogradu što se takođe dovodi u vezu sa poslednjim zločinima.

Takođe, još dve otmice se dovode u vezu sa istom serijom zločina. Reč je o otmici dvojice državljana Crne Gore koji su nestali u isto vreme kad i Lazar Vukićević, a navodno su krenuli da se vide sa njim.

Da postoji sumnja da neke od otetih osoba više nisu žive moglo se naslutiti iz izjave predsednika Vučića u danu kad je objavljivao “rat mafiji”.

Prinstcreen/YouTube

Uloga aplikacije “Sky” u zločinima

“I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skaja slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku”, rekao je Vučić.

Mnogi su, inače, pomislili da je Vučić spomenuo da su preko “Skajpa” prenošeni zločini, ali je to pogrešno tumačenje. Reč je zapravo o šifrovanoj aplikaciji “Sky” koju su, po svemu sudeći, počele da koriste kriminalne grupe u Srbiji. Ta aplikacija koristi šifrovane podatke koji su praktično nemogući za “provaljivanje” jer koriste posebnu vrstu zaštite. Čak je moguće i da se unošenjem posebne šifre izbrišu trajno svi podaci koji su poslati preko ove aplikacije. Ona je posebno popularna kod kriminalaca koji plaćaju i 1.200 dolara za “ajfon 7” koji ima tromesečnu pretplatu na “Sky”.

Ova aplikacija je postala naročito popularna nakon zatvaranja EncroChat sistema koji su zapadne obaveštajne službe hakovale pre nekoliko godina i to javno obznanile, otvarajući novu eru u borbi protiv organizovanog kriminala, sa neizvesnošću u kontroli privatnosti građana.

U utorak je predsednik rekao da će biti vrlo teško naći dokaze za ove zločine. To je usledilo nakon operativnih saznanja i pretpostavki da su ubice na monstruozan način uništile tela otetih.

Kako su huligani dobili službene legitimacije

Veze kriminalnih i navijačkih struktura nisu nepoznate u Srbiji. Sagovornici Nedeljnika kažu da je prva ozbiljnija veza napravljena sa Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, ubijenim vođom navijača Partizana.

Priča koja se najčešće prepričava u policijskim i obaveštajnim krugovima glasi da je Stanković najpre postao blizak sa “škaljarcima”, a da je onda došlo do sukoba zbog neisplaćena dva kilograma kokaina koje je uzeo “na kredit” za preprodaju. Ranije smo pisali da su “škaljarci” uveli u srpsko tržište narkotika novinu da se kilogram kokaina plaća “na kredit” po ceni od 35.000 evra po kilogramu.

Zbog toga je došao u sukob sa Filipom Koraćem, čovekom koga policija označava kao vođu beogradskih “škaljaraca”, iako nikada protiv njega nije podnela prijavu za kriminalno udruživanje.

Izvori Nedeljnika kažu da je sukob Koraća i Stankovića pokušao da reši Dragoslav Kosmajac, ali da je na sastanku došlo do teških reči i navodnog šamara koji je Stanković udario Koraću.

U narednom periodu je postalo jasno da je Stanković okrenuo stranu i postao blizak sa “kavačkim klanom”. Navodno je nekoliko meseci pre smrti organizovao otmicu još 10 kilograma kokaina od jednog Koraćevog saradnika.

Ipak, jedan od Stankovićevih ispada protiv “škaljaraca” ukazao je na opasne veze koje ima sa državom. Mesec dana pre smrti, Stanković je organizovao prebijanje Ivana Pavlovića Ikera ispred splava “River”. Pavlović je važio za jednog od eksponenata “škaljarskog klana” u Beogradu, a široj javnosti je postao poznat nakon što je sprečena njegova likvidacija u Beogradu 2009. godine. Tada je ispod njegovog “maseratija” pronađena bomba u garaži ispod Skupštine grada Beograda koja je srećom deaktivirana. Nedugo zatim je uhapšen sa više stotina kilograma kokaina.

U svakom slučaju, Stanković i njegovi pratioci su legitimisali Pavlovića legitimacijama ovlašćenih službenih lica MUP-a Srbije i nakon toga ga prebili, nanevši mu teške telesne povrede. Podatak da je Stanković imao službenu značku zabeležen je u državnim organima.

Smena Hrkalovićkinih kadrova

O vezama Stankovićeve grupe i državnih organa, u vlasti Srpske napredne stranke (SNS), više se šaputalo nego što se javno govorilo.

Javno se, u pojedinim medijima, pričalo o njihovim vezama sa Dijanom Hrkalović, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Srbije. Hrkalovićeva je nedavno izjavila u intervjuu jednom tabloidu da je zbog tih tvrdnji tužila drugi tabloid i dobila ih na sudu.

Bilo je to njeno prvo oglašavanje nakon što je treći tabloid, najbliži bezbednosnim strukturama, objavio na naslovnoj strani da je na jednom splavu govorila loše o Bratislavu Gašiću, direktoru BIA. Negirala je to, uz gomilu hvalospeva Vučiću.

BIA je, kako govore naša saznanja, zadužena da bude nosilac ove borbe protiv mafije, zbog nedostatka poverenja u pojedine ljude u MUP-u Srbije.

I pored toga, upadljivo je da je Stefanović, pre nego što je otišao u resor odbrane, sproveo svojevrsnu čistku Hrkalovićkinih kadrova na ključnim mestima u MUP-u Srbije. U penziju je otišao Dragan Kujundžić, načelnik Sektora unutrašnje kontrole, a smenjen je i Dejan Milenković koji je bio na čelu jedne od najvažnijih službi – one za specijalne istražne metode (SSIM).

Sada se dešavaju i druge promene u MUP-u, jer se i Stefanovićevi kadrovi sklanjaju sa pozicija. Tako se desila još jedna smena u Sektoru unutrašnje kontrole – umesto Svetozara Radića došao je Dejan Kovačević, dosadašnji direktor “Beograd voda” koji je pre toga ceo radni vek proveo u policiji kao inspektor za finansijski kriminal.

O čistki Stefanovićevih kadrova govori i promena na čelu beogradske policije, treće po važnosti organizacione strukture u MUP-u. Na mesto načelnika vraća se Veselin Milić koji je pre nekoliko godina smenjen sa ove funkcije upravo na Stefanovićevo insistiranje nakon više nesporazuma.

Sve izgleda kao postavljanje šahovskih figura na tablu pred najavljeni obračun.

Ilustracija, foto: Profimedia

Politička pozadina stvaranja mafije

Nezvanične priče o grupi koju je Stanković napravio, a koja i danas postoji, išle su u političkom pravcu. Navodno su aktivno učestvovali u neregularnostima tokom lokalnih izbora u Srbiji gde su zastrašivali i maltretirali opozicione birače. Zabeleženo je da se ista ekipa, nakon Stankovićeve smrti, pojavila i u Prijedoru, pred izbore u Republici Srpskoj, pa su ovu grupu huligana morale da obuzdavaju specijalne jedinice.

Posebna specijalnost Stankovićeve grupe, ali i njegovih naslednika bilo je disciplinovanje drugih huliganskih grupa, povezanih sa konkurentskim “škaljarskim klanom”, koje su na tribinama vikale pogrdne poruke na račun predsednika Aleksandra Vučića. Svako ko je prisustvovao utakmicama Partizana može da posvedoči kako su prolazili oni koji su se drznuli da glasno uvrede predsednika i kako su se s njima obračunavali pripadnici ove grupe.

Koliko je navijačka tribina važna u kriminalnim poslovima najbolje se pokazalo krajem 2017. godine kada su se desili veliki nemiri na utakmici između Crvene zvezde i Partizana. Tada je na tribinu ušlo šest hrvatskih državljana koji su uz pomoć druge navijačke grupe pokušali da preuzmu tribinu. Navijačka grupa nastala iz ekipe Aleksandra Stankovića ih je odbila.

Ispostavilo se da je iza tog pokušaja preuzimanja tribine stajao Filip Korać. Jedan od onih koji su imali zapaženu ulogu u dolasku Hrvata je i Goran Veličković Goksi koji je nedavno otet.

Kad policajac slučajno kontaminira DNK

Veza sa državnim organima videla se i po tome što je cela ta ekipa zaštićena od zakona, uprkos svim dokazima koji su prikupljeni za razna nepočinstva.

Najdrastičniji slučaj koji se navodi jeste presuda za ubistvo Vlastimira Miloševića, za šta je prvo bio osumnjičen Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, najbliži Stankovićev prijatelj i sadašnji vođa navijača Partizana. Kvalifikacija za ubistvo je bila preinačena u pomaganje, a sve je rezultiralo oslobađajućom presudom, uprkos DNK tragovima koji su pronađeni na licu mesta. Zvanično je obrazloženo da je DNK tragove kontaminirao slučajno policajac na licu mesta dok je sudska veštakinja na suđenju izjavila da su DNK tragovi “pogrešno protumačeni”.

Policijski inspektor Dejan Jović koji je radio na ovom slučaju je nakon toga uhapšen pod optužbom za trgovinu uticajem, iako je on zamolio svog kolegu da policijskom doušniku umesto hitne mere izrekne meru upozorenja u slučaju porodičnog nasilja.

Iz vrha MUP-a tvrdilo se tada da sarađuje sa “škaljarskim klanom”. Na sudu je oslobođen, hteo je da ispriča javno svoju priču novinarima, ali je ovog proleća preminuo od posledica koronavirusa.

Rast kriminala u Srbiji

Stanković je ubijen u oktobru 2016. i njegovo ubistvo je i dalje, zvanično, nerazjašnjeno. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović objavio je dan nakon ubistva “rat mafiji”. Retko ko je od članova suprotstavljenih klanova u zatvoru, njihovi međusobni obračuni i dalje potresaju javnost uplašenu za javnu bezbednost. Beogradski ogranak “kavačkog klana” deluje kao jedna od najozbiljnijih kriminalnih organizacija u Srbiji svih vremena.

Predsednik Srbije kaže da je spreman da ide do kraja u ovoj borbi bez obzira na posledice. Tvrdi i da će otkriti veze kriminalaca sa državnim strukturama, bez obzira koliko to bilo neprijatno po njega.

Ali, po svim izjavama zvaničnika, nezvaničnim saznanjima i govorkanjima, najavljeni rat protiv mafije usmeren je ka ovoj organizaciji čiji je rast počeo 2016.

Po zvaničnim policijskim podacima, u poslednjih pet godina u Srbiji su nastale dve ozbiljne kriminalne grupe.

Podaci o tome mogu se pronaći u dokumentu pod nazivom “Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala” MUP-a Srbije i govore da u Srbiji sada postoji sedam organizovanih kriminalnih grupa sa “visokim nivoom organizovanosti”, za razliku od pet, koliko ih je bilo u prethodnom takvom dokumentu.

Najvažnija kriminalna aktivnost većine organizovanih kriminalnih grupa jesu krijumčarenje i trgovina narkoticima (oko 77% od ukupnog broja). Polovina od ukupnog broja je polikriminalna, odnosno istovremeno se bavi i drugim kriminalnim aktivnostima, kao što su: krijumčarenje vatrenog oružja, vozila, ljudi, akciznih i drugih vrsta roba, imovinski delikti, trgovina ljudima, falsifikovanje isprava, krijumčarenje i distribucija falsifikovanog novca, pranje novca, poreske utaje itd.

Koruptivni uticaj

U istoj proceni MUP kaže da se koruptivni uticaj ispoljava u različitim vidovima, što zavisi od kriminalne aktivnosti kojom se grupe bave. Visok stepen organizovanosti pretpostavlja i veliku finansijsku moć, ostavljajući raznovrsne mogućnosti za vršenje koruptivnog uticaja, koji grupe koriste kako bi postigle sledeće:

“… neometano se bavile svojom primarnom kriminalnom delatnošću i nastavile da se bogate; obezbedile neometan pristup informacijama na osnovu kojih stiču povoljniji položaj u odnosu na konkurenciju i obezbedile zaštitu od krivičnog gonjenja kroz uticaje na organe krivičnog gonjenja, pravosuđe i policiju, ali i na svedoke u krivičnom i sudskom postupku. Korupcija je uglavnom usmerena ka pojedincima koji imaju ovlašćenja i pravo da donose odluke u javnom sektoru, kako bi oni, ponekad nesvesni obima kriminalnih aktivnosti koje se odvijaju u pozadini, svojim činjenjem ili nečinjenjem, odnosno direktno ili indirektno pomogli pojedinim članovima kriminalnih grupa u njihovim kriminalnim aktivnostima (olakšavanje transporta i krijumčarenje ilegalne robe, izbegavanje kontrola, dobijanje različitih dozvola, privilegovan ili prioritetan položaj prilikom učešća na tenderima”, naveo je MUP u svojoj Proceni.

Pitanje je samo zašto ništa nije urađeno po tom pitanju, ako se već sve znalo.

Nijedna od ranijih grupa nije procesuirana u proteklom periodu, pojava novih dveju organizacija je dokaz rasta kriminala u Srbiji, a ako tako i ostane posle ovog “rata protiv mafije”, onda će u pravu biti oni koji tvrde da je Vučićeva najava bila samo prenaglašena reakcija na glasno skandiranje u loži na poslednjem derbiju. Značiće to da “ruka ruku mije”. A svi bismo voleli da živimo u državi u kojoj to pravilo ne važi.