Hapšenje bivšeg predsednika, policijski čas, vojska razmeštena po ulicama: Šta se dešava u Kirgistanu?

0
Foto: Beta (AP Photo/Vladimir Voronin)

(Beta-AP) – Vlasti Kirgistina su danas uhapsile osuđenog bivšeg predsednika, zabranile skupove i uvele policijski čas u glavnom gradu Biškeku s ciljem da okončaju jednonedeljna previranja posle parlamentarnih izbora.

Odluka o uvođenju policijskog časa od 21.00 do 5.00 doneta je pošto je predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov juče proglasio vanredno stanje u gradu do 21. oktobra.

Ženbekov je takođe naredio vojsci da razmesti vojnike u gradu radi sporovođenja mere.

Ostavku Ženbekova traže hiljade demonstranata koji su u ponedeljak uveče, dan posle parlamentarnih izbora, upali u više vladinih zgrada.

Posle nemira u ponedeljak, izborna komisija je poništila rezultate nedeljnih izbora prema kojima su pobedile stranke povezane s vladajućom elitom.

Protest u ponedeljak policija je razbila vodenim topovima, suzavcem i šok-bombama. Vlasti su navele da je jedna osoba poginula u sukobima i da je oko 700 povređeno.

Demonstranti su tada uspeli da oslobode bivšeg predsednika Kirgistana Almazbeka Atambajeva, u junu osuđenog na 11 godina zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja. Atambajev i njegove pristalice te optužbe opisuju kao političku osvetu Ženbekova.

Atambajev je danas ponovo uhapšen, po optužbi da je organizovao pobunu u zemlji, saopštio je Komitet državne bezbednosti.

Građani Kirgistana, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 6,5 miliona stanovnika, od 2005. godine su dva puta uspeli da zbace predsednika države masovnim demonstracijama.

Kao i u prethodna dva navrata zbacivanja predsednika, 2005. i 2010. godine, i aktuelni protesti su podstaknuti rivalitetom klanova koji ima dominantnu ulogu u politici Kirgistana.

Policija se povukla kada nije uspela da razbije protest prvog dana, a građani su potom formirali grupe za građansku stražu radi sprečavanja pljačke, koja je pratila ranije pobune.

Pošto je izborna komisija pod pritiskom demonstranata poništila rezultate izbora, opozicioni lideri su pokušali da formiraju vladu, ali nisu uspeli zbog međusobne podeljenosti.

Članovi parlamenta su na sednici u utorak imenovali poslanika Sadira Žaparova za mandatara nove vlade, ali su se njegovom izboru suprotstavile pojedine opozicione grupe, posle čega je zemlja utonula u politički haos.

Pristalice opozicionara Žaparova juče su na glavnom gradskom trgu kamenicama i flašama napale sledbenike bivšeg predsednika Atambajeva, a naoružani muškarac ispalio je nekoliko hitaca u pravcu njegovih kola.

Atambajev nije povređen u incidentu, kao ni druga dva njemu bliska političara, čija su vozila juče takođe pogodili meci dok su odlazili sa trga.

U sukobima na trgu jedan političar je teško povređen.