Hapšenja i neredi u Hongkongu: Preko 20 demonstranata u pritvoru, masovni protesti se nastavljaju

0
Foto Profimedia

Policija u Hongkongu privela je više od 20 demonstranata posle nereda na protestima koji su počeli sinoć i trajali do jutra, javila je agencija AP. Ovo je treći dan zaredom da dolazi do ozbiljnih sukoba tokom masovnih protesta, piše Gardijan.

Danas je saopšteno da je oko 20 ljudi uhpšeno zbog optužbi za krivična dela koja uključuju nezakonito okupljanje i napad. Policija je bacala suzavac i biber-sprej, obarajući demonstrante na zemlju posle napetih sukoba na najmanje četiri lokacije širom grada u subotu uveče, i to nakon mirnog prethodnog dana. Demonstranti su napravili blokade od demontiranih metalnih saobraćajnih barijera, podelili gas maske i kacige i pripremili se za policiju.

U popularnom tržnom kvartu demonstranti su se okupili da bi izbegli policiju, ispaljeno je više suzavca ispred policijske tanice nakon što su demonstrati bacali smeće i saobraćajne znake u taj kompleks. Na kraju su se povukli u obližnji univerzitet.

Policija je navela da su demonstranti bacali cigle ustanicu i zapalili predmete ispred nje. Policija je, čak, navela da su neki demonstranti bacali molotovljeve koktele.

I pored nereda, demonstranti planiraju i danas okupljanja, a za ponedeljak je najavljen štrajk.

Protesti traju već osam nedelja, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji bi omogućio da građani Hongkonga budu izručivani Kini. Uskoro su postali široki pokret za uvođenje više demokratie u zemlju.