Šta se dešava u Venecueli: Gvaido pozivao na puč, Maduro proglasio pobedu

0


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu i “puč” neuspešnim, oglasivši se na televiziji nakon nereda u toj zemlji. On je izjavio da su neki od vođa puča u brazilskoj ambasadi dobili azil, i da su poraženi. On je demantovao tvrdnje Sjedinjenih Država da je pokušao da pobegne iz zemlje, a da su ga Rusi ubedili da to ne čini.

Izveštači tvrde da je u Karakasu neobično mirno, ali “nesigurno”, dok organizacije za ljudska prava tvrde da je povređeno 109 ljudi.

Neredi i pokušaj svrgavanja započeo je kada je lider opozicije Huan Gvadio pozvao vojsku na puč i poručio da više “nema povratka natrag” u svrgavanju predsednika Nikolasa Madura.

“Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem, više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije”, napisao je Gvaido na Tviteru.

Američka administracija tvrdila je da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro pokušao da napusti zemlju, ali da su ga Rusi u tome sprečili. U intervjuu CNN, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Vašington ima saznanja da je Maduro bio spreman da napusti Venecuelu i odleti za Kubu, tačnije u Havanu, ali da ga je Rusija ubedila da ostane,prenosi Gardijan.

On je rekao i da je vreme da Maduro ode. “On nema odgovore za venecuelanski narod i Sjedinjene Države ostaju posvećene pomoći narodu Venecuele u obnovi demokratije”, rekao je Pompeo.

Pompeo je zatražio Madurov odlazak i pružio “čvrsto uverenje” da Vašington podržava Gvaida.

Odbio je da kaže šta će Sjedinjene Države uraditi ukoliko Gvaido bude uhapšen, ali kaže da će se to smatrati “velikom eskalacijom”. On je ponovio da je vojna opcija jedna od onih oje Vašington razmatra.

Sukobi su započeli kada su venecuelanske bezbednosne snage ispalile suzavac na lidera opozicije Huana Gvaida, koji je sa grupom ljudi u vojnim uniformama stigao ispred baze vazduhoplovstva u Karakasu.

Najmanje 109 osoba je povređena u sukobima u Karakasu, izjavila je Magia Santi, direktorka kliničkog centra u glavnom gradu Venecuele, prenosi CNN.

Prve informacije govorile su da su 43 osobe povređene su od gumenih metaka, dvoje ima rane od pravih metaka, 21 osoba ima traumatske povrede, a troje respiratorne tegobe. Jedna osoba se onesvestila tokom sukoba, a jedna je zadobila povredu ruke.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino izjavio je da je tokom pokušaja državnog udara u Venecueli pukovnik Jerzon Himenez Baez ranjen u predelu vrata.

Istakao je i da su opozicionari odgovorni za ovaj napad na vojno lice.

Dodao je da je pukovnik ranjen na autoputu Francisko Fajardo, gde su se okupile pristalice opozicije.

Opozicioni lider Leopoldo Lopez zatražio je azil u čileanskoj ambasadi u Karakasu, kako tvrdi brazilska reporterka Silvija Kolombo, a prenosi Gardijan.

Ministar spoljnih poslova Čilea Roberto Ampuero izjavio je da je Lopez već u ambasadi, gde se priključio svojoj ženi Lilijan Tintori i kćerki. Ista ambasada pruža azil Fredu Gevari od novembra 2017. godine, koji je podržao Gvaida.

Tokom mitinga koji je Gvaido predvodio ispred vojne baze u Karakasu, začuli su se pucnji, javio je Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

Gvaido je prethodno izjavio da ima podršku trupa za početak “završne faze” okončanja Madurove uzurpacije vlasti.

Foto: Profimedia

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je, u slučaju potrebe, vojska spremna da upotrebi oružje.

“Onaj ko nasiljem dođe do predsedničke palate Miraflores biće pobeđen nasiljem. Ukoliko bude trebalo da se upotrebi oružje, mi ćemo ga upotrebiti“, izjavio je Lopez na državnoj televiziji.

Dodao je da vojnici odbijaju pozive na ustanak i obećao da će vojska štititi red i mir u zemlji.

Rekao je i da je manja grupa vojnika i policajaca ukrala vozila i oružje, ali ih je vojska koja podržava Madura pronašla u području Altamira.

Foto: Profimedia

Britanski “Gardijan” tvrdi da je među povređenima i 25-godišnji Vikrot Zabala koji ima povrede od gumenih metaka duž leđa i po rukama. Njega je, prema navodima, gađala vojska dok je pomagao ljudima da se sklone sa autoputa, a on tvrdi da su ispaljivani i pravi meci.

Foto: Tanjug-AP

Donald Tramp je zapretio embargom i najvišim stepenom sankcija protiv Kube zbog njihove podrške Maduru. Ranije ovog meseca, kubanski lider Raul Kastro obećao je da neće ostaviti na cedilu Karakas, uprkos “ucenama iz Vašingtona”.

“Ukoliko kubanske trupe i milicija ne prestanu sa vojnim i drugim operacijama sa ciljem izazivanja smrti i razaranja Ustava Venecuele…potpuni i totalni embargo, sa najvišim nivoom sankcija, zadesiće Kubu. Nadam se da će se svi kubanski vojnici odmah i mirno vratiti na svoje ostrvo!”, naveo je.

Evropske države zatražile su uzdržanost u Venecueli i pozvale na raspisivanje novih izbora kao rešenje političke krize, ali nije bilo jedinstvenog glasa o tome da li podržati ili osuditi postupke opozicije za svrgavanje predsednika Nikolasa Madura.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič zvanično je ponovila stav EU koja je pozvala na političko i mirno rešenje kroz slobodne i fer izbore.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najglasniji je evropski glas podrške opoziciji u Venecueli.

On je nazvao događaje u Venecueli “istorijskim trenutkom za povratak demokratije i slobode”, a oslobađanje aktiviste Leopolda Lopeza iz kućnog pritvora ocenio je kao “divnu vest”.

“Oslobodimo Venecuelu”, poručio je Tajani.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valencia objavio je na Tviteru kratko saopštenje u kom je naveo da je njegova zemlja uz Gvaida, a slična poruka osvanula je i na zvaničnom nalogu peruanskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Vlada Ekvadora obnavlja svoju čvrstu podršku predsedniku Huanu Gvaidu tokom teških vremena za Venecuelu. Nadamo se mirnoj tranziciji bez prolivene krvi. Podržavamo sve međunarodne napore u tom domenu”, naveo je Valencija.

“Potpuno podržavamo predsednika Huana Gvaida u njegovoj borbi da povrati demokratiju u Venecuelu. Madurova uzurpacija i diktatorski režim moraju da se završe” stoji na Tviter nalogu Perua.

Predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, napisao je na Tviteru da pomno prati situaciju u Venecueli i ponovio svoju podršku “demokratskoj tranziciji”.

“Brazil je na strani naroda Venecuele, predsednika Huan Gvaida i oslobođenja građana”, naveo je.

Dešavanja u Karakasu komentarisao je i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je osudio pokušaj državnog prevrata u Venecueli, ukazujući na nedopustivost nedemokratske smene vlasti u zemlji pod pritiskom spoljnih sila.

“Oni koji pokušavaju da imenuju guvernera u postmodernističkoj koloniji umesto izabranog predsednika treba da znaju da se samo na demokratskim izborima određuje kako će se upravljati zemljom. U demokratiji su najvažnija stvar izbori“, napisao je Erdogan na svom Tviter nalogu.

Foto: Tanjug-AP

Oglasio se i predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp na Tviteru, rekavši da prati situaciju “veoma pomno”. “Sjedinjene Države su uz narod Venecuele i njihovu slobodu!”, naveo je.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pružilo je podršku Maduru, optuživši opoziciju u Venecueli da se okrenula nasilju: “Radikalna opozicija u Venecueli ponovo se vratila nasilnim metodama sukoba. Umesto da na miran način reše političke nesuglasice, krenuli su putem širenja sukoba i provociraju kršenjem javnog reda i mira te izazivaju sukobe sa oružanim snagama”.

Foto: Profimedia

Oglasila se i Španija, koja je naglasila da ne podržava “bilo kakav vojni puč u Venecueli”, iako smatra Gvaida za legitimnog lidera te zemlje, preneo je Rojters.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi kao vojna vozila prelaze preko demonstranata.

Gvaido je snimio video koji je objavio na Tviteru i u kojem podstiče vojsku da izađe na ulice i da nema nazad i da “Maduro mora da padne”, što je komentarisao i ministar za komunikacije i informacije Horhe Rodrigues.

„Apsolutno sve vojne jedinice i vojna baza ostaju lojalni predsedniku Nikolasu Maduru i podržavaju Ustav”, citirala je ministra državna televizija.

Foto: Profimedia

S druge strane, pristalice venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura okupile su se ispred predsedničke palate uzvikujući slogane podrške, dok je on izjavio da su ga visoki vojni lideri uverili u njihovu lojalnost uprkos pozivima opozicionog lidera Huana Gvaida da se vojska pobuni.

Demonstracije dolaze kao odgovor na poziv lidera opozicije Huana Gvaida da vojska i civili ustanu protiv Madura.

Ranije se na Tviteru oglasio i venecuelanski predsednik Nikolas Maduro istakavši da mu je vrh vojske u razgovoru iskazao “potpunu lojalnost” i pozvao je na opštu mobilizaciju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na maksimalnu uzdržanost od nasilja i apleovao na obe strane da preduzmu korake ka smirivanju situacije.

U Venecueli je, kako javljaju izveštači, privremeno blokiran internet, a i saobraćaj podzemne železnice je u sporadičnim prekidima.

Ministar za komunikacije Horhe Rodriges tvrdi da otpor pruža “mala grupa izdajnika iz redova vojnika”.