Haos je nastao u podzemnoj železnici Hongkonga zbog blokiranja šina kojim prodemokratski demonstranti tokom generalnog štrajka pojačavaju pritisak na vlast.

Šefica vlasti Honkgonga Keri Lam održala je konferenciju za novinare osuđujući demonstrante da pokušavaju da „unište“ život stanovnika.

U Hongkongu, koji prolazi kroz najozbiljniju krizu od 1997. godine, već dva meseca traju protesti uz sukobe s policijom.

Neredi su ponovo izbili sinoć, ali su mnogi demonstranti jutros izašli na ulice za vreme špica kako bi blokirali ključne stanice podzemne železnice.

Zbog te akcije je blokiran gradski saobraćaj, a toga više od 100 letova je danas otkazano s međunarodnog aerodroma koji je jedan od ključnih u svetu.

Danas je četvrti uzastopni dan demonstracija uz opasnost od novih sukoba s policijom.

Protesti su počeli zbog protivljenja građana predlogu zakona o izručenju žitelja Honkonga, osumnjičenih za razna dela, vlastima u Pekingu.

Protivnici tog zakona smatraju ga pretnjom slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju povučen, protesti su nastavljeni, a demonstranti su proširili zahteve na direktne izbore i istragu protiv policije zbog prekomerne sile pri suzbijanju protesta.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.