Haos na protestima u Hong Kongu: Policija bacila suzavac, koristila gumene metke da spreči upad u parlament

0
Foto: Profimedia

Komesar policije Hong Konga potvrdio je da je upotrebljeno različito, uključujući i gumene metke, suzavc i dimne bombe, za suzbijanje protesta u centru grada. Bačen je i suzavac, a policija je koristila i palice tukući prisutne na protestima kako bi sprečila da upadnu u zgradu parlamenta. Oni su blokirali ulice oko zgrade parlamenta, i policiju su gađali ciglama. Mediji tvrde da ima i povređenih, i da je intervenisala hitna pomoć, prenosi Gardijan.

Protesti su krenuli zbog kontroverznog nacrta zakona o izručenju, prema kojem bi ljudi mogli da budu poslati u Kinu na suđenje.

U jednom momentu se veliki broj učesnika protesta sklonilo u obližnji tržni centar. Ovo je prvi put od 2014. godine da policija baca suzavac i dimne bombe na protestante.

Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe “neredima”.

“To može da ima ozbiljne posledice. Neredi se kažnjavaju s 10 godina zatvora”, navodi South China Morning Post.

Prema navodima lokalnih medija, demonstranti su upali u jednu od zgrada vlade, a da je policija pokušavala da ih ister bacajući suzavac i dimne bombe. Protest je počeo mirno, kada se oko hiljadu demonstranata okupilo pred zgradom parlamenta, blokirajući glavne saobraćajnice u centru grada. Ali, ubrzo je došlo do sukoba.

Vlasti Hong Konga su odlučile da odlože usvajanje kontroverznog zakona, a predsedavajući parlamenta Hong Konga najavio je sastanak na kojem će parlamentarci razmotriti tekst tog nacrta zakona u drugom čitanju, koji će se održati “kasnije”.

Demonstranti su počeli da se okupljaju u ranim jutarnjim satima u parku ispred sedišta vlade, a koje je okruženo interventnom policijom. Oni su blokiranjem dve glavne prometne ulice, praktično saobraćajne “arterije” grada, primenili taktiku koju je 2014. godine koristio i pokret Occupy.