Handke pod istragom zbog “tajnog” jugoslovenskog pasoša

0
Foto: Profimedia

Bura oko dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu se ne stišava. Sada je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Handke je do sada najviše bio napadan zbog iznošenja svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije. Sada su se pojavile informacije da je on 1999. dobio pasoš SRJ, prema pisanju bečkog dnevnika “Esterajh”, nakon čega je pokrenuta proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt “Intercept” objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo. Sajt piše da Handke ima “tajni” pasoš.

Handkeu je navodno pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

“Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje”, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje “Esterajh”, sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

“Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku”, ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

“Intercept” navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na “veoma nepreglednom” sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika, preneo je Tanjug.