Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručio je uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, preneo je B92.

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao u utorak ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan signal za ceo region.

„Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno dati sigal jednoj zemlji”, poručio je Han.

Johans Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zajključke i preporuke o daljim koracima zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severanom Makedonijom i Albanijom, a prema poslednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.