“Halo, ovde Greta”: Zaev ponovo “napadnut”, razgovarao s lažnom Gretom Tunberg

0
Profimedia

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ponovo je bio meta hibridnog napada, ali ovog puta s njim je telefonski razgovarala lažna Greta Tunberg, prenosi RTS.

Kako prenosi portal A1on iz Severne Makedonije, savetnik makedonskog premijera za odnose sa javnošću Marjan Zabrčanec rekao je da je lažna aktivistkinja za zaštitu životne sredine zakazala i realizovala telefonski razgovor iako im je, dodao je, sve to bilo sumnjivo.

Određeni delovi razgovora, rekao je Zabrčanec, bili su sumnjivi premijeru i njegovim savetnicima, ali ipak je odlučeno da se razgovar privede kraju kako bi se razotkrio sumnjivi poziv.

“Odmah nakon završetka telefonskog razgovora uradili smo sve provere verifikacije identiteta sagovornika i danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je otkriven hibridni napad na kabinet premijera. Posle toga stupili smo u kontakt sa porodicom Grete Tunberg i obavestili ih o svim detaljima, da ćemo objaviti sve to, a oni su odgovorili da su uznemireni zbog takvih vesti, te da će prijaviti zloupotrebu nadležnim organima. Takođe rekli su da su zahvalni što ih je makedonska vlada informisala o svemu”, objasnio je Zabrčanec.

Dodao je da je ovaj napad bio mnogo sofisticiraniji od slučaja sa ruskim komičarima, ali da je pažljiva komunikacija omogućila da bude razotkriven.

Zaev je pre nekoliko meseci bio meta napada ruskih komičara koji su se lažno predstavili u ime bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, a razgovarali su u više navrata sa makedonskim premijerom prošle i ove godine.