“Halo Borise”: Džonsonov broj mobilnog dostupan na internetu svima već 15 godina

0
Foto: Profimedia

Broj mobilnog telefona britanskog premijera Borisa Džonsona bio je dostupan na internetu u poslednjih 15 godina, prenose britanski mediji.

Broj je naveden na dnu vesti koja je objavljene u vreme dok je bio ministar visokog obrazovanja u vladi u senci 2006. godine.

Dokument, kojm je novinare informisao da ga mogu kontaktirati na broj kancelarije ili njegovog mobilnog telefona i dalje je bio dostupan na internetu ove godine, a Skaj njuz je uspeo da potvrdi da taj broj zaista pripada premijeru.

Britanski savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je da bi Boris Džonson trebalo da bude mnogo digitalno sigurniji nakon izveštaja da je premijerov broj mobilnog telefona dostupan na mreži u poslednjih 15 godina. Piter Rikets je rekao da Džonsonovi telefonski razgovori mogu da uključuju „osetljiv materijal“ i „ljude koji pokušavaju da lobiraju za usluge, poreske olakšice ili razgovore sa stranim liderima“. Upitan da li bi moglo biti zabrinutosti za bezbednost, rekao je za program BBC Radio 4, da ako je taj broj bio široko dostupan, ne može se isključiti mogućnost da mu neprijateljske države ili kriminalne bande imaju pristup, prenosi Gardijan.

„Znam da su moderni sistemi kao što je Vocap šifrovani, bez obzira na to, mislim da bi neko bio zabrinut da neprijateljska država, koja ima sofisticirane mogućnosti, ima sam broj mobilnog telefona“.

Daunong strit odbio je da da komentar.

Ova vest stiže svega nekoliko dana nakon izveštaja da su visoki zvaničnici savetovali premijeru da promeni telefonski broj, zbog zabrinutosti za sigurnost i broja ljudi koji su ga mogli direktno kontaktirati.

Bilo je kritika i na njegove razmene poruka sa biznismenom Džejmsom Dajsonom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, koje su procurele u javnost.