Hakerski napadi na organizacije iz Ukrajine, Letonije i Litvanije: “Takozvani brisač onesposobljava rad računara, a za ranije napade optužena je i Rusija”

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Stručnjaci za sajber bezbednost su identifikovali drugi sajber napad – takozvani “brisač” – koji je izvršen na Ukrajinu.

Upozorenje je došlo od ESET istraživačke laboratorije koja je deo kompanie za sajber bezbednost iz Slovačke, nakon što je prvi napad otkriven 23. februara, prenosi Gardijan.

Napad “brisača” onesposobljava rad računara, a jedan od zloglasnijih primera desio se 2017. godine u “Notpetja” napadu koji se pripisuje Rusiji, a u kom je izazvan haos širom Ukrajine i drugih zemalja.

ESET je u svom izveštaju naveo da je detektovan drugi napad brisanjem usmeren na mrežu ukrajinske Vlade koji je nazvan “IsaacWiper” i koji je “manje sofisticiran” od prvog napada – “HermeticWiper”.

Iz ove kompanije su na svom blogu napisali da je otkriven “crv” koji može poslužiti širenju prvobitnog udara kroz lokalne mreže.

Notpetja je 2017. načinila štetu u 65 zemalja, a procenjuje se da su posledice tog napada izazvale trošak od 10 milijardi dolara.

Prvobitni udar “HermeticWiper” uticao je stotine računara koji su u vlasništvu pet ukrajinskih organizacija, a pogođeni su i računari u Litvaniji i Letoniji.

Iz ESET kompanije navode da još uvek nisu pronašli krivca i za sada ne optužuju nijednu organizaciju, niti neku od država.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.