Hakeri Anonimusa preuzeli odgovornost za sajber napade na ruske medije

0
Beta/(Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP)

(Beta-AFP) – Grupa hakera Anonimus (Anonymous) preuzela je danas odgovornost za sajber napad koji je paralizovao portale više ruskih medija, medju kojima državnih agencija, u nastavku sajber napada uperenih poslednjih dana protiv više zvaničkih ruskih sajtova.

Tokom nekoliko minuta portali novinskih agencija TASS, Ria Novosti, dnevnika Komersant i Izvestija, časopisa Forbs Rusija imali su poruku u kojoj se poziva na “okončanje” ruske invazije na Ukrajinu.

“Za nekoliko godina živećemo kao Severna Koreja. Zašto nam je to potrebno? Da bi Putin završio u knjigama istorije? To nije naš rat, zaustavimo ga”, navodi se u poruci.

“Ova poruka će biti obrisana i neki od nas će biti otpušteni ili uhapšeni. Ali ne možemo više”, dodaje se u tekstu i optužuju novinari tih medija za “ravnodušnost”.

Ovi napadi usledili su posle napada koje je ista grupa sprovela u četvrtak protiv sajtova ruske javne televizije RT (bivše Russia Today).

U subotu su sajtovi Kremlja, donjeg doma ruskog parlamenta Dume i ruskog ministarstva odbrane bili oboreni, za šta je takodje odgovornost preuzela grupa Anonimus na tviteru.

Napadi se sastoje u onemogućenju servisa, čime ti sajtovi postaju nedostupni.

Organizacija NetBlocks koja je specijalizovana za nadzor Interneta u svetu takodje je u izveštaju u subotu ukazala na usporen pristup sajtovima glavnim ruskim telefonskim operaterima kao što je Rostelekom, MTS, Beeline ili Megafon.

“Stvaramo sajber vojsku”, rekao je u subotu potpresednik ukrajinske vlade i ministar za digitalizaciju Mihailo Fedorov preko Tvitera, pozivajući “digitalne talente” da se pridruže virtuelnim redovima te vojske.