“Hajde da pričamo o tome čiji je Krim”: Zelenski predložio sastanak sa Putinom

0

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je da se organizuje sastanak s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi se rešila kriza između dve zemlje, kao i da više zapadnih lidera budu posrednici u razgovorima.

“Sada se obraćam ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Treba li da razgovaramo? Moramo to! Hajde da to uradimo! Hajde da pričamo o tome čiji je Krim i ko nije u Donbasu”, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na sajtu ukrajinskog predsedništva.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da je vojno prisutna na istoku Ukrajine, gde se proruski pobunjenici već pet godina bore protiv snaga ukrajinske vlade. Moskva te optužbe negira.

Zelenski, koji je u aprilu izabran za predsednika, rekao je da bi sastanak mogao da se održi u Minsku, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, britanske premijerke Tereze Mej, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da “nije u mogućnosti” da odgovori na ponudu i ocenio da se radi o “potpuno novom formatu”.

“Već moramo razumeti postoji li perspektiva za takav sastanak (…) To je nova inicijativa i ona će biti ispitana ali sada ne mogu ništa da kažem”, izjavio je Peskov.

Odnosi Ukrajine i Rusije su veoma napeti od rušenja tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča početkom 2014. godine. On je posle višemesečnih demonstracija na kijevskom trgu Majdan i više žrtava pobegao u Rusiju.

Nakon dolaska na vlast prozapadnih političara u Kijevu, Krim je proglasio najpre nezavisnost od Ukrajine a potom i pripajanje Rusiji. Nedugo potom izbio je rat između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Mirovni sporazumi iz Minska, potpisani 2015. uz posredovanje Nemačke i Francuske, smanjili su intenzitet sukoba, ali i dalje relativno često dolazi do borbi i žrtava.