“Hajde da nađemo kompromis između dva ekstrema”: Gradonačelnik Beograda o različitim predlozima medicinskog i ekonomskog dela Kriznog štaba

0
Printscreen/YouTube/RTV MAG

(Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je danas da je potrebno je naći balans između medicinskih mera i zahteva privrede prilikom donošenja propisa u borbi protiv koronavirusa u Srbiji.

“Кada je reč o predloženim novim merama, moj stav je da ima smisla naći kompromisno rešenje između dva ekstrema. I jedna i druga opcija ima svoju osnovu i primenjuje se u različitim zemljama. Ima smisla skratiti radno vreme jer se na taj način smanjuje cirkulacija ljudi i manji je broj kontakata. Važno je i znati, bilo koju meru da sprovodimo, efekte ćemo imati najmanje za sedam dana”, rekao je Radojičić za Vesti TV Pink.

On je rekao da je epidemiološka situacija u Beogradu ozbiljna, ali da se dolazak novog talasa mogao očekivati, između ostalog, jer pandemija ima dinamiku svog pojavljivanja svuda u svetu.

“Moramo izdržati i pokazati ozbiljnost, odgovornost i doslednost u sprovođenju mera. Кljučna je lična odgovornost”, istakao je on.

Naveo je da je vakcinacija verovatno bila razlog za delimično opuštanje kod Beograđana.

“Кao i prethodne pandemije, očekujemo da će i ova trajati dve godine, bez obzira na savremenu medicinu i naš optimizam. Približavamo se broju vakcinisanih i revakcinisanih koji bi nam dao kolektivni imunitet. Pandemija ima svoju dinamiku i ne možemo očekivati da ona bude završena bez oscilacija i nakon jednog talasa. Ovo je momenat da dignemo nivo pozornosti kako bismo sprečili rast broja zaraženih na dnevnom nivou”, naglasio je on.

Govoreći o novoizgrađenom trgu na raskrsnici Balkanske ulice, Milovana Milovanovića, Gavrila Principa i Admirala Geprata, Radojičić je kazao da vrednost  radova iznosi 92 miliona dinara.

“Oko četiri miliona evra planirano je za rekonstrukciju još šest trgova sličnog tipa. U ovom trenutku se radi na uglu Birčaninove i Bulevara oslobođenja, a radiće se i na uglu Njegoševe i Ulice Maksima Gorkog, Mileševske i Ulice cara Nikolaja, Tadeuša Кošćuška, Strahinjića bana, Кraljevića Marka, kao i kod Palilulske pijace”, izjavio je on.