Hajde da imamo vremena za pregled i sačuvamo zdravlje

  0

  Mart je mesec koji je tradicionalno posvećen ženama, njihovoj hrabrosti i upornosti da ostvare ciljeve i svoje živote učine boljim. Svakog marta sećamo se hrabrih žena, koje su početkom prošlog veka osvojile slobodu za sve nas, ali i svih divnih majki, baka, sestara, koleginica i drugarica koje vode najveću životnu bitku, a to je bitka za pobedu zdravlja nad bolešću.  

  Prema  kalendaru javnog zdravlja, 20. mart se u našoj zemlji obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, sa ciljem podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Zato je sada prava  prilika da se još jednom podsetimo najvažnije poruke – da moramo naći vremena za pregled i brigu o svom zdravlju.

  Hajde da budemo dosledne u odluci da smo sebi važne i da zaista, u mnoštvu obaveza, nađemo vremena za ono što je najvažnije. Grand kafa i ove godine, uz prepoznatljivu poruku „Hajde da imamo vremena“, nastavlja svoju misiju i podseća koliko je važno da pronađemo trenutke za porodicu i prijatelje, za ljubav i zajedničku šoljicu kafe… Da bismo „osvojili“ vreme za naše najmilije i zajedno stvorili nezaboravne uspomene, moramo najpre brinuti o sebi i o sopstvenom zdravlju. Zdravlje jeste prioritet i preduslov za sve drugo u našim životima, jer samo zdravi i spokojni možemo ostvariti i sve druge želje.

  Iako je većina žena svesna učestalosti raka dojke i svih opasnosti koje ova bolest sa sobom nosi, u moru obaveza koje nameće ubrzani tempo života, ponekad  zapostavimo preventivnu brigu o sebi i sopstvenom zdravlju. Pune snage, životne energije i želje da ugodimo najmilijima i postignemo sve planirano za taj dan, osećamo se neustrašivo i hrabro grabimo u nove pobede. U svemu tome, često zaboravljamo da preduzmemo važne korake kako bismo ostale zdrave. To su koraci ka ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke, koji je vodeći maligni tumor kod žena u Srbiji i od koga svake godine oboli 4.000 žena, a 1.600 izgubi život. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od ove bolesti.

  U oktobru mesecu prošle godine, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Grand kafa je realizovala akciju u okviru koje se za besplatan pregled i mamografiju, prijavilo više od 2.000 žena. Uz važnu poruku „Hajde da imamo vremena za pregled“, Grand kafa nastavlja da promoviše prevenciju i brigu o sebi kao najvažnije korake u očuvanju zdravlja žena. Prema dostupnim podacima,  širenjem  svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom  načina života kod oko 25% do 33% žena može se prevenirati rak dojke.

  Zato, budimo odgovorne prema sebi i sopstvenom zdravlju. Hajde da u svakom danu nađemo vremena za sebe i zdrave navike, a jednom godišnje i za jedan snimak, koji nam neće oduzeti mnogo vremena, a značiće – sigurnost. Hajde da ne dozvolimo obavezama da nas preplave i oduzmu nam one trenutke rezervisane za ono najvažnije, a to je naše zdravlje. Brigom o sebi, činimo dobro i onima koje volimo.