Habermas odbio da primi nagradu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

0
Foto Profimedia

Upravni odbor za dodelu nagrade “Šejk Zajed” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazio je danas žaljenje zbog odluke istaknutog nemačkog filozofa Jirgena Habermasa da odbije da primi to priznanje.

Habermas (91), koji važi za najeminentnijeg savremenog nemačkog filozofa, prvobitno je planirao da prihvati nagradu, ali je kasnije saopštio da je promenio odluku i da neće prihvatiti nagradu zbog, kako je naveo, njene povezanosti sa “postojećim političkim sistemom” u UAE, prenose mediji.

AP tvrdi da iza dodele nagrade stoje vlasti za kulturu i turizam Abu Dabija, iako se ona predstavlja kao “nezavisna” inicijativa. Upravni odbor za dodelu ove književne nagrade, koja spada u neke od najbolje finansiranih u regionu, izrazio je žaljenje zbog odluke Habermasa, ali je poručio da je poštuje.

Odbor je naveo da nagrada “oličava vrednosti tolerancije, znanja i kreativnosti, dok gradi mostove izmedku kultura” i poručio da će nagrada “nastaviti da ispunjava ovu misiju”.

Habermas je proglašen kulturnom ličnošću godine i zbog tog odlikovanja trebalo je da dobije novčanu nagradu u iznosu od više od 272.000 dolara. Dobitnici nagrade u drugim kategorijama dobijaju po 204.200 dolara.