Gužva na ulazu u Grčku: Svi čekaju ukidanje obaveznog karantina posle 12 časova, neizvesno otvaranje Evzonija

1
Foto Profimedia

Vest da je Severna Makedonija otvorila od danas svoje granice obradovala je mnogobrojne srpske turiste, ali je problem što je neizvesno da li će Grci večeras u 23.00, pored prelaza ka Bugarskoj, otvoriti i Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom. Osim toga, na ulazu u Grčku od jutros su gužve jer oni koji su poranili da pređu granicu nisu računali na to da karantin nije obavezan za one koji ulaze tek od 12 h pa nadalje zbog čega su odlučili da sačekaju na granici, piše Blic.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

“Danas će biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji”, rekao je Teoharis, a prenosi grčka TV Skaj.

Da je neizvesno da li će srpski turisti koji krenu preko Severne Makedonije moći od večeras da ulaze u Grčku, potvrdio je i Aleksandar Seničić, direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

“Nezvanična informacija za Grčku je da će otvoriti granice za naše turiste, a za Makedoniju tek 1. jula. Za srpske turiste biće otvoren granični prelaz Evzoni. Za sada nema protokola za zadržavanje duže od pet sati u Makedoniji, a verujem da neće biti problem ako tih pet sati istekne dok smo već u redu na graničnom prelazu. Očekujemo da danas, evantualno sutra, imamo sve detalje”, rekao je Seničić za TV Pink.

Ovo su potvrdili i turistički radnici iz Grčke.

“Danas je otvorena samo granica sa Bugarskom. Ljudi su požurili i i stigli ranom zorom, ali nisu računali sa tim da karantin nije obavezan za one koji ulaze tek od 12 h pa nadalje . Mnogi su odlučili da ostanu tu i sačekaju 12 h, pa su se stvorili redovi i gužve. Gužva se stvara i zbog toga što je u ovom trenutku jedino preko Bugarske moguće ući u Grčku. Granice sa Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom su i dalje zatvorene, a da li će se to promeniti u toku dana ostaje nam da sačekamo i vidimo. Zvanične odluke o otvaranju i dalje nema, a na granici nam kažu da je obaveštenje o otvaranju granice sa Bugarskom 1. juna stiglo bukvalno nekoliko minuta pre otvaranja, pa kažu da nije isključeno da se i sada tako desi sa Evzonijem”, poručila je Ana Nikolić sa portala “Nikana” koji se bavi turizmom u Grčkoj.

1 KOMENTAR

  1. Preporučujem letivanje van EU bezbkbzira kada nanedacate da idete.

    Turisti iz Srbije treba da poštuju sebe i svoj novac.

Comments are closed.