Guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno uznemiravao više žena: Objavljen izveštaj državnog tužioca…

0

Istraga njujorškog državnog tužioca o optužbama za seksualno uznemiravanje protiv guvernera Demokratske stranke Endrja Kuoma otkrila je da je Kuomo seksualno uznemiravao više žena, saopštila je u utorak državna tužiteljka Leticia Džejsm, a prenosi CNN.

Kancelarija je otkrila da je Kuomo uznemiravao sadašnje i bivšeg državnog službenika, kao i brojne žene izvan vlade, saopštila je državna tužiteljka.

Tužiteljka je saopštila da je istraga otkrila da se Kuomo bavio “neželjenim dodirivanjem”, te upućivao komentare “sugestivne” seksualne prirode.

Ona je izjavila da je takvo ponašanje stvorilo „neprijateljsko radno okruženje za žene“.

“Istražitelji su razgovarali sa 179 pojedinaca i pregledali 74.000 dokaza”, rekla je Džejms.

“Taj dokaz je stvorio duboko uznemirujuću, ali jasnu sliku”, dodala je ona.

Kuomo se ubrzo posle saopštenja tužiteljke obratio javnosti i poručio da nije kriv, kao i da nema nameru da podnese ostavku.

Nikada nisam neprikladno dodirnuo kolegenicu. Činjenice su mnogo drugačije od onoga što je prikazano javnosti. Imam 63 godine, ceo život sam pod budnim okom javnosti. Ovo što je danas izrečeno o meni nisam, niti sam ikada bio ja“, rekao je aktuelni guverner.

Istraga o tvrdnjama o seksualnom uznemiravanju jedna je od nekoliko koje je državno tužilaštvo pokrenulo protiv Kuoma i njegovog najužeg kruga. Kontroverze koje su ranije vezivale za Kuoma daleko su od priznanja za zasluge koje je dobio na početku pandemije koronavirusa.

U januaru je državna tužiteljka predstavila izveštaj njenog pregleda o tome kako je njegova administracija postupila sa smrtnim slučajevima u staračkim domovima tokom izbijanja pandemije kovida-19. Izveštaj je otkrio da je njegova administracija umanjivala broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima za oko 50 odsto.

Osim toga, Džejmsova istražuje da li je Kuomo koristio službene resurse za pisanje i objavljivanje svoje knjige: “Američka kriza: lekcije liderstva tokom pandemije kovid-19”.

Kuomo je negirao navode o “dodirivanju” bilo koga na neprikladan način, ali je u februaru objavio saopštenje u kom priznaje da su neke njegove primedbe na radnom mestu “možda bile preterane ili previše lične”. U saopštenju se navodi da mu je “iskreno žao” onih koji su možda” pogrešno protumačili (primedbe) kao flert“.