Guverner Luganska: “Ruske snage gađaju ciljeve u Lisičansku, poslednjem ukrajinskom uporištu u ovom regionu”

0
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

(Beta-AP) – Ruske snage gađaju ciljeve u gradu Lisičansku i okolini u nastojanju da zauzmu poslednje uporište otpora u provinciji Lugansk na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Sergij Hajdaj.

“Okupatori su od juče otvorili vatru iz svih raspoloživih vrsta oružja“, naveo je je Hajdaj na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage poslednjih dana preuzele kontrolu nad rafinerijom nafte na periferiji Lisičanska, ali je guverner Luganska juče rekao da se borbe oko tog postrojenja nastavljaju.

Lisičansk je poslednji veći grad koji Rusima ostaje da osvoje u regionu Luganska. Zajedno sa Donjeckom, Lugansk čini industrijski basen Donbas, koji Moskva namerava da stavi pod svoju kontrolu.

Četiri osobe su poginule sinoć kada su ruske snage ispalile kasetnu municiju u Slavjansku, velikom gradu u Donjecku koji je pod kontrolom Ukrajine, naveo je gradonačelnik Vadim Lijah na Fejsbuku.

On je rekao da u pogođenim naseljima nije bilo potencijalnih vojnih ciljeva.

Najmanje 21 osoba je poginula juče u ruskom bombardovanju u okolini Odese, na jugu Ukrajine, novi je bilans napada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su tri rakete pogodile stambenu zgradu u gradiću Serhijevka na Crnom moru i da su među žrtvama i četiri člana porodice u pogođenom priobalnom kampu.

On je rekao da je reč o “namernom, direktnom ruskom teroru, a ne grešci ili slučajnom raketnom udaru”.