Ako imate problema sa spavanjem, ne možete da zaspite ili da se probudite umorni, postoji hrana koja će vam pomoći u uklanjanju tegoba. Nutricionisti su objasnili što pojesti pre spavanja.

Znamo da određena hrana koja sadrži kofein ili šećer može da stimuliše nervni sistem i tako oteža uspavljivanje. Ali, isto tako postoje i namirnice koje će imati suprotan efekat. Australijska nutricionistkinja Ketlin Alum objasnila je kojih pet namirnica može da pomogne, piše 24sata.

Ne zaboravite na ugljene hidrate

Dijete koje podrazumevaju izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane mogu da poremete hemijsku ravnotežu organizma i na taj način onemoguće dobar san. Umesto da ih potpuno izbacite iz ishrane, radije pametno birajte ugljene hidrate koje konzumirate.

Gutljaj kamilice

Ako ste pod stresom i ne možete da se opustite, popijte topli čaj od kamilice. Ova čudotvorna biljka ne sadrži kofein, a puna je krizina koji ima antioksidativno dejstvo, s dokazanim sedirajućim svojstvima.

Šaka trešanja

Trešnje sadrže čak četiri hemikalije važne za dobar san. To su melatonin, triptofan, serotonin i kalijum. Njihovo zajedničko blagotvorno dejstvo brzo uvodi u san. Dodatno, trešnje su bogate antioksidansima koji imaju protivupalna svojstva i poboljšavaju kognitivnu funkciju, a to uključuje i bolju regulaciju stanja sna i budnosti. Pritom, nije važno jesu li vam nadohvat ruke sveže trešnje ili pijuckate sok od trešanja. Istraživanja su pokazala da na kvalitet sna i njegovo trajanje to nema nikakvog uticaja, a pojedine studije čak tvrde da je sok bolji.

Šaka badema

Siromašni šećerom, a bogati proteinima i magnezijumom, bademi su odlični za opuštanje bolnih mišića. Sadrže zdrave masnoće i vlakna i stabilizuju nivo šećera u krvi, pa onda noću ne osećamo glad. Ako se brinete zbog viška kilograma, ne preterujte s konzumacijom. Dovoljna vam je šaka badema na dan, odnosno 30 grama.

Zrela banana

Banane su odličan izvor kalijuma, moćnog minerala koji će da umiri nervni sistem. Sadrže velike količine vitamina B koji pomažu da se triptofan pretvori u serotonin.

Šta izbegavati?

Pre spavanja ne bi trebalo da pijete pića koja sadrže kofein ili alkohol. Izbegavajte šećer i tešku hranu koja će teško pasti na stomak. Zbog pogrešne hrane, hemikalije u telu mogu da poremete nivo šećera u krvi i to bi moglo da bude uzrok buđenja tokom noći, kaže ova nutricionistkinja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.