Guterešova poruka: “Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu”

0

(Beta) – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da Pokret nesvrstanih zemalja ima veoma važnu ulogu u današnjem svetu, i istakao njegov doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu. Posebno zasedanje UN posvećeno pandemiji organizovano je na inicijativu tog Pokreta”, rekao je Gutereš na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

U obraćanju snimljenom porukom, Gutereš je naveo da “dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije” i dodao da do smrti ogromnog broja ljudi dolazi zbog nejednake distribucije vakcina.

On je ukazao i na druge probleme savremenog sveta, pre svega klimatskih promena, zagadjenja i gubitka radnih mesta.

Naveo je da je veoma bitno da manje razvijene zemlje dobiju novac za suočavanje sa klimatskim promenama.

“Važno je da medjunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu i buduće generacije i da ojačaju poverenje”, kazao je Gutereš.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulah Šahid, koji prisustvuje skupu u Beogradu, kazao je da u borbi za bolje i pravednije medjunarodne odnose “nema sile” kao što je Pokret nesvrstanih zemalja.

“Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira i prijateljstva i ovaj Pokret tome služi. Uslovi su se promenili od 1961. godine, ali potreba za diplomatijom nije”, naveo je Šahid.

On je izrazio uverenje da će članice Pokreta snažno podržati aktivnosti na polju borbe protiv klimatskih promena.