Gutereš: “Svet se suočava sa katastrofom zbog nestašice hrane”

0
EPA-EFE/JUSTIN LANE

(Beta-AP) – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se svet suočava s katastrofom, zbog sve veće nestašice hrane.

Gutereš rekao je da je rat u Ukrajini doprineo poremećajima koji su bili izazvani klimatskim promenama, pandemijom korona virusa i velikom razlikom između siromašnih i bogatih i proizveo “neviđenu globalnu krizu gladi” koja već pogađa stotine miliona ljudi.

“Postoji realan rizik da će 2022. godine biti proglašena višestruka prehrambena kriza. A 2023. bi mogla biti još gora”, rekao je on u video poruci zvaničnicima iz desetina bogatih država koji su se sastali u Berlinu.

Gutereš je napomenuo da će žetve širom Azije, Afrike i Amerike biti smanjene jer se farmeri širom sveta bore sa rastućim cenama đubriva i energenata.

“Ovogodišnji problemi pristupa hrani mogli bi postati globalna nestašica naredne godine. Nijedna zemlja neće biti imuna na društvene i ekonomske posledice takve katastrofe”, rekao je on.

Gutereš je naveo da mirovni pregovarači UN-a rade na sporazumu koji bi Ukrajini omogućio izvoz hrane i preko Crnog mora, a Rusiji izvoz hrane i đubriva na svetska tržišta bez ograničenja.

On je takođe pozvao na smanjenje dugova siromašnim državama kako bi se pomoglo opstanku njihovih ekonomija.

Domaćin sastanka u Berlinu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, rekla je da je tvrdnja Moskve da su sankcije Zapada uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu krive za nestašicu hrane “potpuno neodrživa”.

Ona je ponovila Guterešove komentare da nekoliko faktora leži u osnovi rastuće krize gladi širom sveta. “Ali napad Rusije protiv Ukrajine je pretvorio talas u cunami”, rekla je Berbok.