Gutereš: “Oštećivanje nuklearne elektrane u Zaporožju ravno samoubistvu”

0
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

(Beta-AFP) – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da bi bilo kakvo oštećenje ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju bila “samoubistvo”.

“Moramo da kažemo onako kako jeste: svaka potencijalna šteta u Zaporožju bila bi samoubistvo”, rekao je Gutereš tokom posete Lavovu na zapadu Ukrajine.

On je ponovio raniji poziv na “demilitarizaciju” područja oko elektrane, koju je ranije okupirala ruska vojska.

Gutereš je ranije ovog meseca pozvao ruske snage da se povuku iz objekta na “bezbedno demilitarizaciono rastojanje”, što je Rusija danas odbacila.

Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za nedavno granatiranje elektrane, koje je izazvalo bojazan od ozbiljne nesreće.

Zelenski: Rusko nuklearno ucenjivanje

redsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom susreta sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom pozvao UN da osiguraju bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane na jugoistoku Ukrajine zbog sve većeg straha od borbi u toj oblasti i razmeštanja ruskih vojnika na toj lokaciji.

Zelenski je rekao da je razgovarao i o pitanju ukrajinskog izvoza žitarica iz crnomorskih luka, koji je nedavno ponovo pokrenut nakon što je dogovorom uz posredovanje svetske organizacije otvoren put za njihov transport brodovima, prenosi Radio slobodna Evropa.

“Posebna pažnja je posvećena temi ruske nuklearne ucene u Zaporožju. Ovaj namerni teror od strane agresora može imati katastrofalne posledice po ceo svet. Zbog toga UN moraju da osiguraju bezbednost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobodjenje od ruskih trupa”, napisao je Zelenski na Telegramu nakon sastanka.

Gutereš i medjunarodna zajednica izrazili su duboku zabrinutost zbog rizika od katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožja, najvećoj u Evropi, zbog izveštaja o granatiranju i drugim opasnostima u protekloj nedelji.

Ujedinjene nacije su ponudile da pomognu u olakšavanju posete inspektora Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Zaporožju, ali je Moskva odbacila ideju da misija putuje preko Kijeva uprkos tome što je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne IAEA pristup nuklearnoj centrali.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je plan za demilitarizaciju zone oko fabrike “neprihvatljivim” rekavši da bi je to učinilo još ranjivijom na napade.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u fabrici, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje. Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata u toj oblasti, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

“Dogovorili smo se da nastavimo koordinaciju primene inicijative za žito”, napisao je Zelenski posle sastanka sa Guterešom, koji bi trebalo da poseti ukrajinsku crnomorsku luku sutra.