Gugl suspendovao društvenu mrežu Parler: Epl dao rok od 24 sata da se ukloni sporni sadržaj

0

Kompanija Epl je zapretila da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog “App Store-a” ako ona ubrzo ne izmeni svoju politiku o ublažavanju sadržaja, prenosi Rojters.

“Parler je društvena mreža na koju su prešli mnogi koji podržavaju američkog predsednika Donalda Trampa nakon što su im suspendovani profili na ostalim društvenim mrežama poput Tvitera u sklopu politika ublažavanja sadržaja”, rekao je izvršni direktor Parlera Džon Matze.

U pismu koje je tim za pregled sadržaja Eplovog “App Store-a” uputio Parleru, navode se primeri u kojima se ta društvena mreža koristila za planiranje odlazaka u Vašington demonstranata s oružjem nakon što je izvršen upad u zgradu američkog Kongresa.

U neredima je bilo pet poginulih, među kojima i jedan pripadnik policije.

“Čini se i da se da mreža Parler nastavlja da se koristi za planiranje i organizaciju daljih nezakonitih i opasnih aktivnosti. Društvene mreže se ne smeju koristiti za koordinisanje pobune, nasilja i odmetništva”, stoji u Eplovom pismu upućenom Parleru.

Epl je Parleru dao rok od 24 sata da ukloni sporni sadržaj.

Društvena mreža sa sedištem u Nevadi je osnovana 2018. godine i oglašava se kao alternativa glavnim društvenim mrežama na kojoj postoji sloboda govora, a ima mnogo opušteniji pristup ublažavanju sadržaja pa privlači teoretičare raznih zavera i članove grupa koje šire mržnju.

Gugl već suspendovao Parler

Kompanije Gugl je u međuvremenu već uklonila Parler aplikaciju iz svog “Play Store-a” sve dok ta društvena mreža znatno ne ublaži svoj sadržaj.

Gugl je u saopštenju objavio da se na Parleru objavljuju sadržaji u kojima se “podstiče nastavak nasilja u SAD-u”, prenosi Rojters.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!