(Beta-AFP) – Francusko regulatorno telo za internet saopštilo je danas da je izreklo novčane kazne od 100, odnosno 35 miliona evra Guglu i Amazonu zbog nepoštovanja zakona o kolačićima.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (Cnil) kritikovala je Google.fr i Amazon.fr posebno zbog prakse ostavljanja kolačića na računaru korisnika interneta „bez prethodnog pristanka“.

Pored toga, baneri sa informacijama koji se pojavljaju na tim sajtovima, u vreme provere nisu imali „dovoljno jasne informacije kako bi korisnik interneta mogao da zna čemu služe ti kolačići i kako može da ih ne prihvati“, navodi Komisija.

Pored novčanih kazni, Komisija je „naložila kompanijama da u roku od tri meseca izmene baner sa informacijama“, u suprotnom, predvidjena je novčana kazna od 100.000 evra po danu po isteku roka.

Kršenja koja je uočila Komisija, „ugrožavaju privatnost korisnika interneta u njihovom svakodnevnom digitalnom životu“ zato što „omogućavaju prikupljanje velikog broja podataka o ljudima, bez njihovog pristanka, kako bi im naknadno mogli da nude ciljane oglase“, zaključuje Komisija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.