“Grupisanje ekonomskih poglavlja može biti korisno za Srbiju”: Evropski komesar za proširenje o novoj metodologiji pristupanju EU

0
Profimedia

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas je, predstavljajući predlog nove metodologije pregovora o članstvu u EU, ocenio da bi za zemlje koje napreduju u ekonomskim reformama, poput Srbije moglo biti korisno da prihvate mogućnost grupisanja poglavlja na tom polju i brže idu napred.

Grupisanje poglavlja u pregovorima o članstvu je novina koju nudi nacrt nove metodologije, koji je danas usvojila Evropska komisija i o tome treba da se usaglase članice EU.

Varheji je novinarima rekao da su vlasti u Beogradu i Podgorici te koje treba da prosude da li im nova metodologija ide u prilog i prihvate ono što im odgovara, ali je podvukao da se nova metodologija ne može nametnuti Srbiji i Crnoj Gori jer bi bilo nepošteno “menjati pravila dok igra traje”, budući da su te dve zemlje kandidata uveliko odmakle u pregovorima o članstvu s EU.

“Kad je reč recimo o Srbiji, iako to nisu naznačile ni srpske vlasti, niti sam im ja to rekao, ali za one kandidate koji brže sprovode i ekonomski napreduju bi moglo biti od interesa da grupišu poglavlja koja se tiču privrede i brže napreduju na tom polju”, objasnio je evropski komesar za proširenje.

Varheji je istakao da je ponuda grupisanja srodnih poglavlja za istovremene pregovore unošenje nove živosti i brzine, uz jasno utvrđenu nagradu ako se ispostavi da je ostvaren opipljiv napredak, uz davanje mogućnosti da na polju napretka kandidat bude uključen u institucije EU i dobije finansijsku podršku iz fondova Unije, kao i podstrek za investicije.

Evropski komesar je posebno naglasio da su ključ svega pregovori o vladavini prava i temeljnim slobodama, bez čijeg završetka nema ni okončanja svih pregovora.

Snažno političko rukovođenje pregovorima, dodao je on, znači da će zajedno s Evropskom komisijom i zemlje članice svojim opaskama i neposredno na terenu moći da utvrđuju da li pregovori napreduju.

Ako to ne bi bio slučaj, EU može vratiti pregovore o nekom poglavlju, a ako proceni da je nužno, i u celini na početni položaj.

Varheji je saopštio da će Evropska komisija ovog meseca izraditi dodatni izveštaj o tome koliko je bilo uspeha u reformama posebno na polju vladavine zakona, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala u Albaniji i Severnoj Makedoniji, da bi onda lideri EU u martu mogli da sagledaju da li je moguće odobriti i početak pregovora s Tiranom i Skopljem.

(Beta)