“Grupa Veljka Belivuka je povezana i sa kulturom. Predala sam istražnim organima dva predmeta, predaću i jedan u vezi sa teškom krađom u muzeju…”

0
Foto: Nedeljnik

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima i da je to povezano sa kulturom.

Gojković je kazala da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju, za koji ne zna da li je povezan sa tom grupom.

“Ne znam da li treći predmet ima veze sa tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno,ali je očigledno povezano sa više strana i sa više nivoa vlasti”, rekla je Gojković za televizuju K1.

Naglasila je da je reč o ”čistom kriminalu”, ali da ne može da govori o detaljima tih predmeta zbog toka istrage.

“Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze sa MUP. Pa ako je imalo veze u kulturi, onda je sigurno imalo i sa MUP”, rekla je Gojković.

Ona je rekla da veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić oceniti momenat u skladu sa tokom istrage, koju sprovode policija, Tužilaštvo, BIA i druge informativne agencije i da će izneti sva svoja saznanja o umešanosti državnih funkcionera u kriminalne afere.

“Predsedniku je najteže jer je imao poverenje u određene ljude koji su radili protiv njega, njegove porodice i države. On nema šta da krije i sigurno će reći o kome se radi”, rekla je MajaGojković.

Upitana da li zna o čemu se tačno radi, ona je poručila da može samo da pretpostavi i podvukla da se vlada ne meša u rad policije, Tužilaštva i bezbednosnih agencija, ali da je u poslednjie vreme svaki član vlade imao određena saznanja o sprezi delova države i mafije.

“Toga se mnogo skupilo, nemoguće je da se u Srbiji stvori mafija, a da u tome nisu učestvovali delovi države i određenih ministarstava”, naglasila je Gojković.

Ona je dodala i da veruje svom stranačkom kolegi Milošu Vučeviću da su na čelu svega dvoje ministara i da pretpostavlja na koga je mislio.

Na pitanje kakav potez očekuje od premijerke Ane Brnabić koja bi trebalo da ”pravi rezove” u vladi, Gojković je kazala da će se, kada se zavši istraga i vidi ko je učestvovao u stvaranju mafije u Srbiji, sigurno razgovarati o funkcijama.

“Ako se pretpostavke Vučevića, mene i nekih drugih, i poruke predsednika Republike zaista obistine i dokaže umešanost državnog vrha, iluzorno je govoriti da će neko biti u zatvoru ili ministar bilo čega ili na bilo kom položaju u državi. Ne moraju to biti samo ministri, ubeđena sam da je to dosta duboko ušlo”, navela je Gojković.

Ona je kazala da nije imala kontakte sa ministrima na koje se sumnja da su imali veze sa kriminalnim krugovima jer se, kako kaže, ”ne prepliću u svojim poslovima”, kao i da nikada nije bila prijatelj sa njima.