Grupa građana Crne Gore nastavila s blokadom puta Podgorica – Nikšić: Traže od vlade da “odustane od odluke o dvojnom državljanstvu”

0
Printscreen/YouTube/ Vijesti Online

(Beta) – Grupa građana danas je, četvrti dan zaredom, blokirala saobraćaj na magistralnom putu Podgorica-Nikšić, u mestu Bogetići, zbog najave izmene kriterijuma za dobijanje crnogorskog državljanstva.

Okupljeni su danas bakljadom pozdravili postavljanje crnogorske zastave, duge šest i široke tri metra, koja se vijori sa Ostroga.

Zastava je postavljena na brdo prethodne noći.

Najavili su da će saobraćaj biti blokiran do 16.00.

Grupa koja sebe predstavlja kao “Inicijativni odbor slobodnih građana” traži od Vlade da odustane od Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, ili da u proces promene propisa uključi “poslanike suverenističkog bloka i, posebno, predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori”.

Zahteve su saopštili u petak i dali Vladi rok od tri dana da se o njima izjasni. Najavili su radikalizaciju protesta ako se izvršna vlast ne odredi prema zahtevima.

Za sada nema odgovora Vlade, koja želi da promeni kriterujume za sticanje crnogorskog državljanstva, odnosno, kako sama navodi, da ih uskladi s postojećim zakonom i Ustavom.

Protiv promene propisa su Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića i ostale stranke opozicije koje izmene tog propisa vide kao “pokušaj izbornog inženjeringa, promene strukture stanovništva i agresivnog posrbljavanja”. Vlada takve ocene negira.

Policija je juče uručila prekršajne prijave građanima zbog blokade saobraćajnica.