(Beta) – Kamen-temeljac položen je danas za novi dijagnostičko-istraživački objekat s laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak„.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da taj objekat podiže u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“ finansiranog iz kredita Svetske banke.

Navedeno je i da je to prva BSL-3 laboratorija u Srbiji čijom izgradnjom država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolest.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da će nova laboratorija kao i sve dijagnostičke laboratorije Instituta ‘Torlak’ na 4.000 kvadratnih metara, „biti ne samo odgovor na sve buduće izazove, već način da vratimo poverenje naših građana u domaću vakcinu, Torlakovu vakcinu, koju su decenijama primale generacije kao preventivu od zaraznih bolesti“.

Grujičić je dodala da želi da deca u Srbiji i njihovi roditelji, ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su činile mnoge generacije, „potpuno sigurni da će ih vakcina koju će primiti isključivo štititi“.

Kamen-temeljac su zajedno položili Grujičić, ministri odbrane i nauke, Miloš Vučević i Jelena Begović, i predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.